Restaurants uit Koksijde vrijgesproken voor schijnzelfstandigheid

Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft Price&Quality Culinair NV vrijgesproken voor feiten van schijnzelfstandigheid. Het arbeidsauditoraat had 126.000 euro boete gevorderd omdat enkele werknemers van horecazaken in Koksijde plots zelfstandig en lid van het directiecomité werden.

De feiten kwamen in het voorjaar van 2015 aan het licht bij controles door de sociale inspectie. Zeven mensen bleken er te werken onder een zelfstandigenstatuut. Van hen werkten er zes voorheen als arbeider. Volgens het arbeidsauditoraat waren de werkkrachten absoluut niet zelfstandig. Zo waren ze niet op de hoogte van financiële zaken, hadden ze geen inspraak in het beleid en moesten ze bij afwezigheid een ziektebriefje indienen.

De bewuste naamloze vennootschap met ondertussen vijf horecazaken behoort toe aan een ondernemersfamilie. Open Vld’er Stefaan Nuytten (53) is de oprichter en bezieler van P&Q, maar heeft zelf geen mandaat binnen P&Q Culinair en moest zich niet voor de rechter verantwoorden. De Oostduinkerkenaar gaf als horeca-expert nog advies aan toenmalig staatssecretaris voor sociale fraudebestrijding Bart Tommelein.

Verdediging vraag vrijspraak

De verdediging merkte op dat Nuytten die zaken als accountant in alle openheid regelde. Bovendien zouden de verklaringen van de betrokkenen onderling tegenstrijdig zijn. Meester Ann Rogge legde uit dat die mensen wel degelijk als zelfstandigen werkten. Ze hielden zich bijvoorbeeld bezig met de leveranciers en met de planning van het personeel. Daarnaast hadden de bewuste werkkrachten volgens meester Rogge eerst zelf aangegeven dat ze een pool met freelance horecamedewerkers zouden beginnen. De verdediging vroeg de vrijspraak.

De rechtbank volgde het standpunt van de verdediging. Uit een verslag van een vergadering blijkt bijvoorbeeld dat de leden van het directiecomité konden beslissen over verlofdagen en het aanwerven van jobstudenten. De raad van bestuur was hierbij niet betrokken. “De invulling van hun taken werd niet zoals bij een arbeidsovereenkomst bepaald”, klonk het in het vonnis.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier