Rubriek Economie

Restauranthouders uit De Haan riskeren zware boete voor gesjoemel met economische werkloosheid

09/11/16 om 15:26 - Bijgewerkt om 15:25

De uitbaters van een restaurant in De Haan hebben zich voor de Brugse strafrechter moeten verantwoorden voor het jarenlange gesjoemel met economische werkloosheid. Officieel waren drie werknemers elke dinsdag economisch werkloos, terwijl het restaurant op dinsdag sowieso gesloten was.

Restauranthouders uit De Haan riskeren zware boete voor gesjoemel met economische werkloosheid

© Jeff Kubina

In 2003 begonnen Kristine B. en Rudy F. een restaurant in De Haan. Na enkele maanden besliste het toenmalige echtpaar om ook op dinsdag een vaste sluitingsdag te houden. Voor hun werknemer vroegen ze tijdelijke werkloosheid om economische redenen aan. Twee nieuwe werknemers zijn eveneens elke dinsdag economisch werkloos. "Dat kan natuurlijk niet als de werkgever zelf voor een rustdag kiest. Men heeft de maatschappij 12 jaar laten betalen voor de vrije tijd van hun werknemers", aldus de arbeidsauditeur. B. riskeert een boete van 10.800 euro, voor haar ex-man werd 18.000 euro boete gevorderd.

De verdediging wierp op dat de eerste aanvraag voor economische werkloosheid wel degelijk correct was, omdat het niet rendabel was om de zaak op dinsdag open te houden. "Het blijft dan wel 12 jaar duren, maar er wordt ook nergens gedefinieerd wat 'tijdelijk' precies inhoudt. Ze hadden er zelf trouwens geen enkel voordeel bij", aldus meester Vankeirsbilck. Dat dezelfde constructie jaren later ook voor de nieuwe werknemers werd opgezet, gebeurde volgens de beklaagden niet bewust. De verdediging vroeg dan ook de vrijspraak.

De rechter doet uitspraak op 14 december.

(Belga)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!