Rubriek Economie

Restaurant Le Bon Vivant sluit definitief de deuren na zware brand

07/06/16 om 08:48 - Bijgewerkt op 07/08/17 om 14:38

De aanhoudende discussie tussen de verzekeraars over de aansprakelijkheid dwingt de zaakvoerder om de boeken neer te leggen.

Restaurant Le Bon Vivant sluit definitief de deuren na zware brand

Restaurant Le Bon Vivant in de Dweerstraat sluit, acht maanden na een verwoeste brand, definitief de deuren. Sinds kort vindt de uitbater een nieuwe uitdaging in La Dolce Vita, het eetcafé van zijn vrouw.

Op 7 oktober vorig jaar sloeg het noodlot hard toe voor Mike Naessens (44) en zijn vrouw. Een kortsluiting aan de bar van het restaurant veroorzaakte een hevige brand in het gebouw. Mike Naessens lag op het moment van de brand te slapen in het woongedeelte boven het restaurant en merkte de vlammen op. Hij slaagde er nog in om de hulpdiensten en zijn echtgenote - die niet thuis was - te verwittigen. Enkele minuten later verloor hij het bewustzijn door de ingeademde rook. De brandweer slaagde er nog net op tijd in om de zaakvoerder uit de brand te redden. Mike lag enkele uren aan een ademhalingsmachine, maar herstelde snel. Het gebouw zelf werd onbewoonbaar verklaard.

"Het was een heel moeilijke beslissing. Le Bon Vivant was mijn levenswerk. Vanaf nu gebruik ik mijn ervaring voor de nieuwe zaak van mijn vrouw", zegt Mike Naessens."Alles wat we in de loop der jaren hadden opgebouwd werd vernield door de brand. Vijftien jaar lang werkten we met hart en ziel om van de zaak een blijvend succes te maken. In enkele minuten tijd zagen we onze droom letterlijk in vlammen opgaan. Maandenlang hebben we er alles aan gedaan om zo snel mogelijk opnieuw te kunnen openen. Het besef dat Le Bon Vivant nu nooit nog zal bestaan, doet veel pijn."

Net na de brand klonk de zaakvoerder nog positief en hoopte hij na drie weken al terug te openen. De aanhoudende discussie over de aansprakelijkheid deed de emmer overlopen. "Ook financieel was het onhoudbaar geworden. Ik had weinig andere opties", aldus Mike.

Huishoudelijke taken

Het koppel bleef niet bij de pakken zitten en broedde al snel op een nieuw project. "Sinds vorige week kunnen klanten terecht in eetcafé 'La Dolce Vita', de nieuwe zaak van mijn vrouw", zegt Mike Naessens trots. Mike is zelf geen mede-eigenaar van het eetcafé en is naar eigen zeggen culinair adviseur van zijn vrouw. Daarnaast houdt hij zich ook bezig met de huishoudelijke taken. "Veel klanten van Le Bon Vivant hebben intussen al de weg naar La Dolce Vita gevonden", zegt Mike. "In de mate van het mogelijk probeer ik mijn vrouw te helpen, al doet ze het samen met haar broer fantastisch. Gelukkig zijn we getrouwd met scheiding van goederen en stond de financiële kater van Le Bon Vivant haar project niet in de weg." Het pand op de hoek van de Katelijnestraat en de Gentpoortstraat kreeg een fikse opknapbeurt voor de opening.

Het koppel zelf hoopt van de zaak een begrip in Brugge te maken. "De ligging is alvast zeer goed. Vanaf mensen Brugge binnenrijden zien ze ons eetcafé. Ook onze lunch over de middag is uniek in de buurt. Samen met de eigenaar van het gebouw hebben we er iets heel moois van gemaakt. Er werden renovaties gedaan om het gebouw rolstoelvriendelijk te maken en er is ook een ruimte voorzien waar moeders ongestoord pampers kunnen verversen", aldus Mike. "De komende weken hopen we natuurlijk mee te surfen op het enthousiasme rond het EK voetbal. Er zal een groot scherm geplaatst worden, maar ook de mensen die rustig van een drankje en hapje willen genieten zonder voetbal, komen aan hun trekken. Eén ding is zeker: Le Bon Vivant leeft verder in La Dolce Vita, maar dan nog beter uitgewerkt dan vroeger."

(MM)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!