Resem investeringen geeft Graanmarkt nieuw elan

© JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Momenteel is de as tussen Grote Markt en Muziekcentrum Track volop in beweging. De komende bouwprojecten tonen een vernieuwende wind die van de Graanmarkt tot aan het Muziekcentrum waait.

Onlangs opende Hotel Damier zijn nieuwe cocktailbar Sprezza op de Graanmarkt. De moderne gevel met goudkleurige accenten is een blikvanger. “Dit bouwproject is een illustratie van de vernieuwende wind die op deze belangrijke as waait”, zegt schepen van Bouwen en Wonen Wout Maddens (Open VLD). Dit krijgt nu een vervolg met de nieuwbouw van handelsruimtes en appartementen naast Damier en het voormalige Café African Queens, dat een totaal andere invulling krijgt.

“Op veel plaatsen wordt geïnvesteerd in de stad en dat juichen we uiteraard toe. De Graanmarkt is een belangrijke verbinding tussen de Grote Markt en de vernieuwde muzieksite en de stationsomgeving die volop in transitie is. We willen die as promoten met vernieuwende architectuur en nieuwe commerciële invulling voor de leegstaande panden“, aldus de schepen.

“Het zijn belangrijke toevoegingen aan de as tussen de Grote Markt en Muziekcentrum Track” – schepen Wout Maddens

Onlangs werd een vergunning verleend voor de bouw van een handelsruimte en appartementen op de plaats van de vroegere Kaashalle aan de Graanmarkt nummer 20 en het naastliggende pand nummer 22. Deze gebouwen worden in januari afgebroken. Architectenbureau Govaert & Vanhoutte Architects ontwierp een concept voor een nieuwbouw. “Het gelijkvloers wordt een handelsruimte en er komen vier bouwlagen met appartementen. De gevel wordt een mix van glas en koperkleurige metalen lamellen. Een zeer expressieve gevel die aansluit bij het ontwerp van Sprezza”, zegt Patrick Heleu van Between Brix, dat advies geeft rond projectgronden voor herbestemming of herinvulling.

Ook voormalig Café African Queens krijgt binnenkort een nieuwe invulling. Daar komt de Italiaanse speciaalzaak Petruzzi van Sheila Naghdipour en Nicolas Petruzzi. “Het wordt onze tweede vestiging naast deze in Moeskroen”, vertelt Nicolas. “We kozen voor Kortrijk omdat de stad bloeit en groeit en dik in de lift zit.” In het pand komen een handelsruimte en vier appartementen. Nog aan de Graanmarkt bouwt ontwikkelaar Eribo uit Waregem 10 appartementen op de site van de voormalige Pizzeria Da Gianni. “Het zijn belangrijke toevoegingen aan het stuk stadscentrum tussen de Grote Markt en Muziekcentrum Track”, aldus nog de schepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier