REPORTAGE West-Vlaamse varkenstelers verliezen zwaar onder Russisch varkensembargo

© NSK
Redactie KW

Rusland heeft de grens gesloten voor varkens en varkensvlees afkomstig uit alle Europese lidstaten. Voor de West-Vlaamse varkenshouders heeft dit grote gevolgen.

De grenzen gingen dicht omwille van Afrikaanse varkenspest in Litouwen.

“Het is eigenlijk een absurde maatregel”, aldus Luc Van Dommelen van Veva vzw, de vereniging van varkenshouders. “De Afrikaanse varkenspest heerst namelijk in Litouwen, maar het is wel Rusland dat maatregelen neemt. Over een varkenskoorts-epidemie zou ik trouwens niet spreken, want die ziekte werd bij één everzwijn in Litouwen vastgesteld. Litouwen voert geen varkens en varkensvlees uit. Die maatregel is dus zinloos. Trouwens, die varkenskoorts waaide over uit Rusland, wat alles voor mij nog vreemder maakt.”

Grote economische impact

De Afrikaanse varkenspest is een erg besmettelijk virus. Het is ongevaarlijk voor de mens, maar kan bij dieren wel zwaar toeslaan. Deze grenssluiting heeft dan ook een grote economische impact voor de Europese varkenssector, want Rusland is de grootste afnemer van Europees varkensvlees.

Luc Van Dommelen van Veva: “De West-Vlaamse varkenshouders voelen hier zeker iets van. De rechtstreekse export van ons land naar Rusland ligt wel niet zo hoog, we exporteren maar 30.000 ton per jaar. Maar via enkele van onze belangrijkste exportlanden, zoals Duitsland, Denemarken en Polen, wordt er ook heel wat varkensvlees naar Rusland geëxporteerd. Ook die export valt dus grotendeels weg, waardoor de markt fel in elkaar stuikt.”

“Het is een drama”

Volgens de Boerenbond is de prijs voor varkensvlees gekelderd. De marktprijs voor geslacht varkensvlees daalde met meer dan 10 procent tot 1, 34 euro per kilogram. Op elk varken dat wordt geleverd, verliest de varkensboer dus 10 à 12 euro. “De varkensboer verliest door deze invoerstop inderdaad 15 cent per kilo vlees”, vult Luc Van Dommelen aan. “Op zich lijkt dat niet zo veel, maar eigenlijk is dat een drama.”

Deze situatie is extra moeilijk omdat de varkenshouderij uit een zware periode komt, waarbij de varkenshouders al weinig verdienen, omwille van de hoge voederprijzen.

“De Belgische varkenshouderij heeft de laatste jaren al heel moeilijke tijden gekend”, bevestigt Luc Van Dommelen. “De toekomst zag er eindelijk terug wat rooskleuriger uit door het einde van de economische crisis, dus deze maatregel van Rusland is echt wel een aderlating voor de varkenshouders.”

Oekraïne

“Op dit moment wordt er volop onderhandeld door de Europese Commissie, en er zijn ook al delegaties op bezoek geweest in Rusland. Het overleg verloopt echter allesbehalve vlot. Het gaat hier duidelijk om een politiek spel, want Rusland wil Europa een hak zetten. Door de strijd in Oekraïne heeft de EU namelijk een aantal maatregelen genomen, en die pikt Rusland niet. De gespannen sfeer tussen de EU en Rusland zorgt ervoor dat Rusland deze maatregel als een soort wraakactie zien. Er is dus sprake van een politiek steekspel, en de varkenshouders zijn ervan de dupe”, besluit Luc Van Dommelen.

Het ziet er dus naar uit dat onze West-Vlaamse varkenstelers mee betalen voor de mogelijke sancties van de EU tegen Rusland.

(DFM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier