REPORTAGE Sociaal akkoord bereikt tussen vakbond en directie Sint-Andriesziekenhuis Tielt

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Op een bijzondere ondernemingsraad werd woensdag een sociaal akkoord ondertekend met betrekking tot het collectief ontslag.

De directie en de raad van bestuur van het Sint-Andriesziekenhuis kondigden op vrijdag 22 november vorig jaar het collectief ontslag aan van 25 voltijdse medewerkers. Dit kwam bovenop de nog in uitvoering zijnde afbouw van personeel (14 voltijdse equivalenten) als gevolg van het toekomstplan dat door de directie begin vorig jaar was gelanceerd. Deze afbouw zou zonder ontslagen langs natuurlijke weg worden geregeld. Aan de artsen zou een gelijkwaardige financiële inspanning worden onderhandeld via de medische raad.

Oorzaken van ontslagronde

Volgens directeur Peter Lauwyck liggen volgende oorzaken aan de basis van deze ingrepen : de persooneelskost ligt 4 à 5 procent te hoog in vergelijking met de omzet, tegenvallende inkomsten omwille van een stabiliserende vrij zwakke medische activiteit, de exploitatie en afschrijvingen van de nieuwbouw én de besparingsmaatregelen van de federale overheid in de gezondheidszorg en de financiering van de ziekenhuizen op basis van verantwoorde bedden.

Via de ondernemingsraad werden onderhandelingen opgestart tussen de vakbond LBC-NVK (ACV) en de directie. Deze onderhandelingen werden in het ziekenhuis ondersteund door een solidariteitscampagne onder het personeel onder de noemer : “Wie zal voor u zorgen als ik ontslagen ben ?” “Daarmee werd de discussie aangezwengeld rond de garantie van de zorgkwaliteit in de toekomst, als er met een pak minder personeel minder zal moeten worden gewerkt”, aldus vakbondsafgevaardigde Lieven Blomme.

Op dinsdag 28 januari werd een ontwerp van sociaal akkoord bereikt tussen directie en de vakbondsdelegatie. Dit ontwerp bevatte vier grote luiken : een personeelsbehoeftenplan, afbouw personeel (het aantal naakte ontslagen wordt beperkt tot 20 koppen), de ontslagmodaliteiten (opzegtermijnen, vergoedingen, outplacement,…) en schriftelijke garanties dat geen verdere structurele besparingen nog zullen worden doorgevoerd op het personeel vooraleer ook het dossier ‘artsen’ is afgerond. “We vragen via de medische raad een evenwaardige financiële inspanning van de artsen”, stelt Lieven Blomme.

Negen op de tien medewerkers akkoord

Negen op de tien medewerkers keurden op de uitgebreide personeelsvergaderingen op donderdag 30 januari het ontwerp van sociaal akkoord goed. “Daarmee gaf het personeel van het Sint-Andriesziekenhuis een duidelijk mandaat aan de vakbondsdelegatie van LBC-NVK om het sociaal akkoord te finaliseren en de ondertekenen.”

Op woensdag 5 februari werd dat sociaal akkoord dan ook ondertekend op een bijzondere ondernemingsraad ondertekend door directie, de voorzitter van de raad van bestuur en de vakbondsdelegatie. “We hopen hiermee een periode van onzekerheid en verlammende stress voor het personeel te kunnen afsluiten en zo vlug mogelijk de focus weer te kunnen richten op de toekomstige uitdagingen van het Sint-Andriesziekenhuis.”

“Het personeel heeft hiermee zijn verantwoordelijkheid genomen en zijn onderlinge solidariteit getoond tijdens een heel intense, moeilijke periode. We rekenen erop dat de artsen dezelfde verantwoordelijkheidszin aan de dag zullen leggen”, besluit Lieven Blomme.

Op vrijdag 7 februari licht de directie van het ziekenhuis de door het naakte ontslag getroffen medewerkers in. (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier