REPORTAGE Scheepsbouwer uit Oostende genomineerd voor Ambacht in de Kijker

Hans Keters © Foto RB
Redactie KW

Shipyard Lowyck NV uit de Nieuwe Werfkaai is een van de twaalf laureaten voor Ambacht in de Kijker, de enige uit West-Vlaanderen nota bene.

Ruim 260 ambachtslieden waagden hun kans voor de negende editie van deze wedstrijd. Het Oostendse bedrijf zag het levenslicht na een samensmelting van de scheepswerven Lowyck & Zn en North Sea Marine. Zaakvoerder Hans Keters nam de zaak over in 2001.

“Onze zaak ligt niet meteen voor de hand”, lacht Hans. “We zijn gespecialiseerd in allerhande timmer- en polyesterwerk aan boord van professionele schepen. Onze werf stelt meer dan twintig vakmannen te werk en is uitgerust met verschillende pontons. Ook voor een volledige constructie van traditionele vaartuigen en herstellingen aan jachten ben je hier aan het juiste adres. Naast onze overheidsopdrachten staan we ook met veel plezier ter beschikking van privépersonen. Vroeger was ik meer aan de slag in het atelier zelf. Tegenwoordig hou ik me vooral bezig met administratie”, gaat de zaakvoerder verder.

Ambassadeur

De ambachtelijke aanpak van Shipyard Lowyck NV valt duidelijk in de smaak. Het bedrijf is genomineerd voor Ambacht in de Kijker, dat de sector wil promoten bij het grote publiek. De negende editie van de wedstrijd zorgde voor een recordaantal deelnemers. In totaal waagden 263 ambachtslieden hun kans. Een selectiecomité met vertegenwoordigers uit de publieke en de privésector stelde een representatief panel samen. De geselecteerde ambachtslieden worden de ambassadeurs van de kwaliteit en originaliteit van de sector. Shipyard Lowyck NV kwam als winnaar uit de bus voor West-Vlaanderen.

“Wij zijn aangenaam verrast met deze nominatie”, zegt Hans. “Er bestond even twijfel over onze deelname. Ik had de indruk dat de organisatie meer op zoek was naar specifieke beroepen zoals een schoenmaker. De scheepsbouw eens in de kijker plaatsen is mijn voornaamste ambitie.”

Campagne

“Ik volg de wedstrijd al een paar jaar. We zien onze eerste deelname meteen beloond met een nominatie. Ik vermoed dat er van ons verwacht wordt dat we campagne zullen voeren. We gaan ons best doen om deze nominatie te verzilveren”, aldus nog Hans Keters van Shipyard Lowyck NV.

Binnenkort volgt een ontmoeting tussen het comité en de laureaten in hun atelier. Een groep jongeren zal tijdens deze bezoeken kennismaken met het beroep en de vakkennis. Vanaf 15 maart kan je een maand stemmen op je favoriete kandidaat. De prijsuitreiking vindt plaats in juni.

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier