Directeur REO Veiling wil meer begrip: “Hier moeten we lessen uit trekken voor de toekomst”

Paul Demyttenaere, algemeen directeur van REO Veiling. © STEFAAN BEEL
Philippe Verhaest

Paul Demyttenaere, algemeen directeur van REO Veiling, wil dat er meer begrip aan de dag gelegd wordt voor de West-Vlaamse landbouwers. “We moeten de voedselverliezen zoveel mogelijk beperken.”

REO Veiling in Roeselare is een coöperatie die bestaat uit 3.000 West-Vlaamse producenten. “Elke keer ik een van onze boeren ontmoet, ziet die er weer iets vermoeider uit”, zegt Paul Demyttenaere. Dag en nacht zijn ze in de weer om wat er nu op hun velden aan het gebeuren is, tot een goed einde te brengen. Ik roep iedereen dan ook op om respect en begrip te hebben voor de huidige situatie.”

Volgens Paul Demyttenaere zijn er twee opties. “Ofwel staan we voor een van de grootste voedselverliezen ooit, ofwel zetten we de beschikbare middelen met het nodige verstand in om wél kwaliteitsvolle groenten en fruit te kunnen oogsten. Laat ons alstublieft collectief voor die laatste keuze gaan, want we moeten het verlies zoveel mogelijk beperken.”

Tomeloze inzet

“De afgelopen jaren zetelde ik een pak panelgesprekken over landbouw en voedselverliezen. Daarin ging het vaak over de vraag of we bijvoorbeeld een iets krommere komkommer nog aan de consument mochten aanbieden. Die discussies vervallen in het niets in vergelijking met wat er nu aan het gebeuren is.”

“Ik roep alle betrokken partijen dan ook op om het nodige begrip én respect aan de dag te leggen: burgers, consumenten én politici! Hier moeten we lessen uit trekken voor de toekomst. Ik onthoud vooral de geweldige inzet die onze landbouwers aan de dag leggen.”

Momenteel voelt REO Veiling de droogte en hitte nog niet in de productie. “Maar dat zal na de zomer wel het geval zijn. Als men morgen beslist dat er in heel West-Vlaanderen niet meer geïrrigeerd mag worden, staan we voor een van de grootste verspillingen ooit. Ik ben zelf een boerenzoon en heb die fameuze zomer van 1976 aan den lijve meegemaakt. Wel, het huidig scenario vertoont veel gelijkenissen met dat van veertig jaar geleden. Laat ons adequaat handelen.”

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier