REO Veiling Roeselare brengt eerste asperges aan de man

Redactie KW

Producent Kris Bossuyt zag de eerste kistjes van het witte goud buitengaan tegen 9,88 euro per kilo.

Negen dagen vroeger dan vorig jaar leverde Kris Bossuyt uit Oostrozebeke de eerste asperges aan, acht schaaltjes van elk een halve kilogram. De zachte winter zorgde voor een vroege eerste oogst. “Traditioneel draait de consumptie van witte asperges rond Pasen op volle toeren. Maar niet iedereen weet dat de delicatesse al vanaf eind februari ter beschikking is”, merkt producent Bossuyt op. “De witte asperges die momenteel verkrijgbaar zijn, worden geteeld onder serreglas of in plastieken tunnels en met verwarmingsbuizen in de grond.”

De productie van witte asperges uit beschermde teelt duurt tot eind april. Het vollegrondsseizoen neemt vanaf dan over en stopt traditioneel op 24 juni, de dag waarop de patroonheilige Sint-Jan wordt gevierd.

Lieven Lamon uit Oudenaarde kocht de eerste asperges aan. Hij betaalde 4,94 euro voor een halve kilo. Asperges winnen aan belang op de Reo Veiling. Het volume witte asperges dat de veiling op jaarbasis verhandelt, haalde in 2014 voor de eerste keer de kaap van 100.000 bussels en schaaltjes. Vorig jaar vermarktte de REO Veiling precies 105.797 bussels en schaaltjes witte asperges. De Roeselaarse veiling verwacht een blijvende groei van het aanbod van asperges.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier