Rentec uit Pittem haalt belangrijk palmoliecontract binnen in Guinee

Redactie KW

Het bedrijf Rentec uit Pittem, dat gespecialiseerd is in de bouw van machines voor de extractie van palmolie, heeft in Guinee verrassend een relatief belangrijk contract binnengehaald.

Het verkocht aan het lokale Mosmart Guinee een fabriek voor een half miljoen euro. Ter vergelijking: de jaaromzet van Rentec bedraagt 7 miljoen.

Kleinschalige plantages

Palmolie heeft een slechte reputatie, omdat deze industrie schade zou toebrengen aan het milieu. Maar dat is volgens de CEO van Rentec, Tom Verschuere, de schuld van de Indonesische en Maleisische palmoliebedrijven. In die landen worden effectief bossen vernield om palmolieplantages aan te leggen, waarvan de olie vooral wordt gebruikt voor industriële toepassingen. In Afrika daarentegen zijn deze plantages kleinschalig en gericht op de lokale consumptie.

Afrika gebruikt palmolie zoals wij boter. Ze hechten ook erg veel belang aan de oorsprong van het product”, luidt het. Na de dekolonisatie raakten echter heel wat plantages in verval. Het continent is nu zelfs invoerder van palmolie om aan zijn consumptiebehoeften te voldoen.

Toch zijn er lokale bedrijven die zich opnieuw gaan toeleggen op de extractie van palmolie, zoals het geval is voor Mosmart. Dat bedrijf heeft een plantage in Forecariah, in het zuidwesten van Guinee, nieuw leven ingeblazen. Het heeft nu ook een installatie bij Rentec gekocht om de olie te produceren. “Dit biedt werk aan 250 ongeschoolde werkkrachten – mensen die nu in hun dorp een leven kunnen opbouwen”, aldus Sales Manager Afrika, Joris De Nocker.

Vier containers van 20 voet

De machines die Rentec levert zijn in feite mini-fabriekjes, inclusief stroomopwekking en afvalverwerking. Het gaat in totaal om een viertal containers van twintig voet, die in de fabriek in Pittem worden gemonteerd, klaar voor transport naar Afrika. Eenmaal geïnstalleerd zijn ze in staat om 1 ton trossen per uur om te zetten in 200 liter ruwe palmolie.

Voor Rentec gaat het om de 102de referentie in deze niche-industrie. Het bedrijf is actief in vijftien Afrikaanse landen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier