Rekkemse markt heeft het hard te verduren

De donderdagse markt in Rekkem oogt leeg, en dat blijkt al een tijdje aan de gang te zijn. (Foto NVM) © Nicolas Verhaeghe
Redactie KW

Voor de inwoners van Rekkem klonk het als muziek in de oren: vanaf 20 april komt er iedere donderdagvoormiddag tussen 8 en 12 uur een markt op de Plaats in Rekkem. Donderdag is een dag waarop veel lokale zaken dicht zijn en dat leek een perfecte dag om een wekelijkse markt aan de bewoners te bieden. Vier maanden later blijkt dat de markt langzaam aan het leegbloeden is.

“Het is heel jammer, want het was nochtans een schitterend idee. En daar blijf ik bij, ik sta er nog altijd achter“, haalt Barry van ‘Barre’s Chicken’ aan. “Maar kijk, vandaag staan er maar vijf kramen. Als je weet dat we op 20 april begonnen zijn met maar liefst veertien marktkramers en meer dan honderd bezoekers, dan is het nu huilen met de pet op.”

Rekkemse markt heeft het hard te verduren
© Nicolas Verhaeghe

Ook de man aan pizzakraam Carillon vindt de situatie heel spijtig. “Er zouden meer kramen moeten zijn om meer volk aan te trekken. Maar de marktkramers blijven weg omdat er te weinig volk afkomt en het volk blijft weg omdat er te weinig kraampjes zijn. Dat is een absurde situatie”, vindt Thibaut.

Bakker op markt?

Deze week staan er vijf marktkramers, en de week erop zullen dat er nog minder zijn. “Volgende week gaan er drie van ons met vakantie. Dan blijven er maar weinig over. Ik kan me geen markt voorstellen met slechts twee kraampjes“, weet Barry.

“De marktkramers blijven weg omdat er te weinig volk komt, het volk blijft weg omdat er te weinig kraampjes zijn”

Als we naar oplossingen vissen, krijgen we steevast dezelfde antwoorden. “Rekkem zou wat meer reclame kunnen maken. We missen ook een bakker op de markt, misschien hebben de mensen daar wel nood aan?”, gist Thibaut.

Terrasje en visspel

Veel marktbezoekers krijgen we niet te zien. Melissa Vanassche uit Rekkem kwam wel eens langs. “Het is de eerste keer dat ik kom naar de markt. Ik heb nu vakantie en dat geeft mij de gelegenheid om op donderdagmorgen een kijkje te komen nemen. Anders moet ik altijd werken”, zegt ze.

Enkele ideeën om de markt terug te laten opbloeien kan Melissa meegeven. “Misschien zou er meer volk komen als er een terrasje zou staan of een kraampje met een visspel voor de kinderen? Jongere mensen zijn sowieso minder geïnteresseerd in een markt dus misschien mag er wel wat meer ambiance zijn?”

Melissa Vanassche. (Foto NVM)
Melissa Vanassche. (Foto NVM)© Nicolas Verhaeghe

De toekomst zal uitwijzen hoe het de markt in Rekkem verder vergaat. “De wekelijkse markt in Menen is op zaterdag. Die dag zou nog slechter gekozen zijn voor Rekkem. Ik blijf erbij dat donderdag de best mogelijke dag is. We kunnen dus alleen maar hopen op een opflakkering van het aantal kraampjes en dan ook de bezoekers”, besluit Barry.

Unizo: “Zeer tevreden”

Dorine Liefooghe, voorzitter van Unizo Rekkem, heeft weinig weet van de problemen op de donderdagmarkt. “Demarktkramers die er nu komen, lijken mij allemaal zeer tevreden“, zegt ze. “Het viskraam draait op volle toeren, het groentekraam lokt toch wel volk. Ook de horeca op de Plaats heeft er baat bij. Dat de Rekkemse markt aan het doodbloeden is, zou ik zéker niet durven zeggen.”

Volgens Unizo is het wel aan de stad Menen om na de vakantieperiode nieuwe marktkramers te lokken. “Dat kunnen de handelaars toch niet zelf gaan doen? Maar ik heb er vertrouwen in. Het komt wel goed.”

“Tijd geven”

Schepen van Lokale Economie en Ondernemen Eddy Lust (Open VLD) vraagt om de donderdagmarkt nog wat tijd te geven. “Het initiatief kwam van Unizo Rekkem uit en uit hun rondvraag bleek dat er wel vraag naar een wekelijkse markt was. Wij zijn daar toen in meegestapt, maar dat er ups en downs zouden zijn, was enigszins te verwachten“, zegt hij. “We moeten ook rekening houden met de vakantieperiode. Eind dit jaar – in december – zitten we samen met Unizo en de marktkramers om de Rekkemse markt grootschalig te evalueren. Het lijkt me nu nog te vroeg om definitieve stappen te zetten.”

Dat de stad Menen volgens Unizo Rekkem meer kan en moet doen om kraampjes te lokken, vindt de schepen een beetje verregaand. “We doen ons best, we gaan actief op zoek, maar om nu te stellen dat wij het initiatief moeten nemen… Laat ons eind dit jaar de koppen samen steken.”

(Nicolas Verhaeghe & Olaf Verhaeghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier