Recordcijfers voor aardbeien op REO Veiling in Roeselare

De heerlijk plukrijpe rode vrucht, hier met de glimlach gepresenteerd door de Roeselaarse miss Leylah Alliet, kende een verkoopsrecord op de REO Veiling. © GF
Redactie KW

De REO Veiling in Roeselare heeft nog nooit zoveel aarbeiden verkocht als in 2015. Maandag ging het tien miljoenste doosje de deur uit.

Hoewel aardbeien vaak geassocieerd worden met de zomer, zijn er in Roeselare bijna het hele jaar door aardbeien te koop. Dit jaar doet de verkoop het heel goed, met nu al 10 miljoen verkochte doosjes van een halve kilogram. “Het nieuwe record was enigszins verwacht”, zegt Rik Decadt, directeur productie bij REO Veiling.

“Door het relatief koude voorjaar kwam het aardbeienseizoen 2015 langzamer op gang dan vorig jaar. Ondanks deze vertraagde seizoensstart spraken de aangevoerde volumes algauw tot de verbeelding. In de periode van Moederdag waren de nachttemperaturen al voldoende gestegen en was er heel wat meer daglicht in vergelijking met het begin van het jaar. Daardoor werden op piekdagen in mei tot meer dan 80.000 kilogram aardbeien aangevoerd op de REO Veiling.”

Aardbeien zitten in de lift. Op ruim tien jaar tijd werd de aanvoer meer dan verdubbeld, van 2,2 miljoen in 2001 naar 4,6 miljoen in 2014. De REO Veiling speelt daar op in met met de bouw van nieuw bewaarfrigo’s en en er kwam met Fine Fleur een kwaliteitslabel voor grondaarbeien.

Een Vlaams record heeft REO nog niet vast. Ter vergelijking: Veiling Hoogstraten stevent af op een record van 33.000 ton aarbeien.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier