Rubriek Economie

Rechter houdt Gabecon nog even in leven

13/06/17 om 07:53 - Bijgewerkt om 07:52

De Ieperse rechtbank van koophandel heeft maandag het Geluveldse bouwbedrijf Gabecon nog eens drie weken uitstel gegeven om zijn schulden te betalen. Er wordt met mogelijke overnemers onderhandeld over 17 werven.

Rechter houdt Gabecon nog even in leven

© ZB

Gabecon, dat gevestigd is op de industriezone Polderhoek in Geluveld, verkeert al een tijdje in slechte financiële papieren. Op maandag 10 april beschermde de rechtbank het bedrijf al tegen zijn schuldeisers. Het bedrijf kon zo blijven verder werken onder de zogenaamde Wet op de Continuïteit van Ondernemingen (WCO). Op maandag 8 mei keurde de rechtbank van koophandel de aanvraag voor de WCO3-procedure goed, waarbij er een gerechtelijk mandataris werd aangesteld om te zoeken naar een potentiële overnemer voor de 17 lopende werven.

Onderhandelingen

Die procedure liep af op maandag 19 juni, maar Gabecon stapte ondertussen opnieuw naar de rechter om uitstel te vragen. Maandag 12 juni volgde de uitspraak. "Gabecon vroeg vijf weken uitstel, tot 24 juli, maar de rechter ging slechts akkoord met een uitstel van drie weken, dus tot 10 juli", legt vakbondsman Stefaan Vandaele (ACV) uit. "Maar dan moet alles klaar en duidelijk zijn. Er lopen blijkbaar nog onderhandelingen over de overname van lopende werven. Of het nog gaat om alle 17 werven weet ik niet, want niet alle werven zijn even gegeerd bij de potentiële overnemers. Als er echter enkele grote werven overgenomen kunnen worden, dan heeft Gabecon mogelijks weer financiële ademruimte om een doorstart in miniformaat te nemen. Als er geen akkoord gevonden wordt, dan kan Gabecon bijna niet anders dan de boeken neerleggen."

Bang afwachten

Eerder kregen 31 van de 66 arbeiders een nieuw contract bij het zusterbedrijf Prefaxis, de betonafdeling van Gabecon. Ondertussen kozen veel werknemers eieren voor hun geld en gingen ze in op voorstellen van andere bouwbedrijven zoals Stadsbader of Despierre. Van de 34 à 35 bouwvakkers die er waren, blijven er nog maar elf over. "Dat gaat vooral om arbeiders met veel anciënniteit", zegt Stefaan Vandaele. "Aangezien de werven al sinds april stil liggen, zijn ze al zo lang aan het stempelen. Voor hen is het dus nog bang afwachten." Openstaande werven van Gabecon zijn onder andere de bouw van het rust- en verzorgingstehuis Sint-Jozef in Ieper, het woon- en zorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw Gasthuis in Poperinge, zorgcampus Bellegem van OCMW Kortrijk en het nieuwe gebouw van Eandis in Ieper.

(TOGH)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!