Reacties op leegstand Alfons Pieterslaan

Hannes Hosten

Enkele handelaars van de Alfons Pieterslaan laten hun licht op de problematiek van de leegstand schijnen.

Maaike Verleye van Mondieux Madame

Sinds april vind je in de Alfons Pieterslaan 55 een vestiging van Mondieux Madame, een zaak in damesschoenen, handtassen en accessoires van de zussen Leen en Lies Willaert. “Al bijna twee jaar hebben we een winkel in Beernem en in mei openden we een vestiging in Torhout”, vertelt verkoopster Maaike Verleye. “We wilden ook iets in Oostende openen, maar de Kapellestraat was niet betaalbaar voor wat je er had. Ik ben zelf van Oostende en hoorde hier en daar dat er veel winkels vrij kwamen op de Alfons Pieterslaan en dat er nieuwe zaken werden gezocht om die plaatsen in te vulden. De Alfons Pieterslaan is betaalbaar, wat een groot pluspunt is. Je moet je huur en heel wat kosten betalen, maar uiteindelijk ook nog rendabel zijn.”

“En we zitten hier goed”, vindt Maaike. “In deze straat komen veel vaste klanten. Je moet je naam zelf opbouwen, maar we maken veel reclame via Facebook. De concurrentie met internetwinkels vrezen we niet. Mensen die schoenen kopen, komen nog altijd graag passen. Ook jonge mensen. Maar we trekken hier alle leeftijden aan, van de jongeren tot de oma’s. En ook het toerisme brengt veel volk naar hier. Mensen die de winkel weten zijn, zullen komen, maar er zijn ook heel wat mensen die hier passeren en ons zo leren kennen.”

Nina Van Branteghem van Elly’s

Nina Van Branteghem. (Foto HH)
Nina Van Branteghem. (Foto HH)

Pas op 16 augustus startte Nina Van Branteghem de nieuwe dameskledingzaak Elly’s op de Torhoutsesteenweg 53. Nina woont in Bredene, maar is uit Oostende afkomstig. “Ik koos bewust voor een zaak buiten het centrum”, vertelt ze. “In het centrum heb je parkeerproblemen, maar hier kan je veel makkelijker parkeren, ook met het pleintje voor de kerk. Ook rijden alle bussen door deze straat. Het is ook mijn persoonlijke ervaring: om te winkelen in de stad moet je een beetje tijd hebben. Winkel in, winkel uit. Ik ga liever gericht winkelen.”

“Heel belangrijk is natuurlijk ook dat de huurprijzen hier lager liggen. Dat laat ons toe om de klanten ook lagere prijzen te bieden”, aldus Nina. “We zijn wel eens gaan kijken voor een winkelpand in het centrum, maar het is soms belachelijk hoeveel ze daarvoor vragen. Ik kan geloven dat er veel over de kop gaan. Of dat het maar de grote ketens meer zijn die er zich een vestiging kunnen permitteren.”

“Ik ben nu zes weken bezig en het valt nog beter mee dan verwacht. Ik ben al goed verwelkomd door de collega-winkeliers in de straat. ze zijn blij dat er een goede winkel is bijgekomen. Tot nu toe waren het enkel nacht- en kleine buurtwinkeltjes. Het internetshoppen vrees ik niet. Er zijn nog altijd mensen die liever zien wat ze kopen. En je krijgt er de sfeer en de service bij.”

Frank Huyghe van Messen Huyghe

Foto HH
Foto HH

Frank Huyghe (62) woont al sinds zijn zesde op de Alfons Pieterslaan 51, waar zijn ouders destijds al de winkel uitbaten die hij nog enkele weken verder zet: een handel in messen, scharen en huishoudartikelen. Want Frank zelf heeft intussen de pensioenleeftijd bereikt. Zijn winkel ademt de sfeer van vervlogen tijden: niets geen beleving of shoppingervaring, maar van boven tot onder volgestouwd met materiaal dat zonder twijfel oerdegelijk is.

“Ik heb hier mijn hele leven winkel gehouden”, vertelt Frank. “Ik begon bij mijn ouders en mijn vader heeft vroeger nog bij zijn ouders gewerkt. Ik heb de Alfons Pieterslaan sterk achteruit weten gaan. Vroeger waren er hier en in de buurt heel wat viswinkels, maar dat is veel verminderd. De hele visindustrie is kapotgegaan in Oostende. En dan is er nog het internetshoppen… Vroeger draaide het allemaal veel meer.”

“Er zijn nu wel wat winkels bijgekomen. Nachtwinkels en ook een speelgoedwinkel en zo. Zelf hou ik er binnenkort mee op. De uitverkoop is al gestart. Ik denk niet dat hier nog een nieuwe winkel komt, maar het pand wordt wel ingevuld. Ik mag er niet op vooruitlopen, het moet nog in de familie worden besproken. Maar ik heb er goede hoop op dat het zal lukken. Toch als het loopt zoals nu”, doet Frank nog wat geheimzinnig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier