Raadslid in Oostkamp: “Waterschaarste is lucratief voor de gemeentekas”

Redactie KW

Luc Vande Caveye stelde vast dat het gebruik van meer leidingwater een paar winnaars oplevert.

“Het waterverbruik is sinds de alarmberichten over droogte en waterschaarste nog niet gedaald”, stelt Jan Dhaene van de ‘droogtecommissie vast. “De afgelopen week hebben we 1,36 miljoen kubieke meter leidingwater per dag verbruikt. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM). Dat is 20% hoger dan op gewone zomerdagen, ondanks de raadgevingen van allerlei overheden dat we moeten spaarzaam zijn met water. Ergens is dat misschien wel logisch omdat veel mensen overschakelen op leidingwater nu hun regenwaterputten zijn uitgeput.”

Oostkamps gemeenteraadslid Luc Vande Caveye, die de voorbije decennia ook schepen en West-Vlaams provincieraadslid was, betreurt natuurlijk het watertekort, maar geeft de gemeenten en de VMM nog een serieuze steek onder water: “Al vorig jaar was er een significante stijging van het leidingwaterverbruik. Dit dreef de jaarresultaten van de onderscheidden drinkwatermaatschappijen de hoogte in. Maar niet alleen de watermaatschappijen pikken op die manier een graantje mee door dit regenarme weer, ook de Vlaamse Milieu Maatschappij en vooral de gemeenten spijzen dezer dagen extra hun kas.”

“Iedereen betaalt op zijn waterfactuur meer aan de VMM en de gemeente dan aan de Watermaatschappij, met vastrecht en per verbruikte kubieke meter.”, aldus Luc Vande Caveye. “Daaruit kunnen we dus besluiten dat de huidige waterschaarste en het hogere verbruik aan leidingwater een serieus extraatje opbrengen voor de gemeentekas.”

(PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier