Raad van State verwerpt Iepers bedrijventerrein Reigersburg

Redactie KW

De Raad van State heeft de plannen voor een nieuw bedrijventerrein op de site Reigersburg (tijdelijk?) verwezen naar de prullenmand. Een procedurefout rond het milieueffectenrapport ligt aan de basis van de uitspraak. De provincie gaat nu samen met de Vlaamse overheid overleggen en wil eind deze maand een nieuw plan voorstellen.

De provincie reageert verrast op de uitspraak van de Raad van State die het dossier rond Reigersburg nietig verklaarde. “De rechtstaat heeft zijn werk gedaan en we moeten ons daarnaar schikken”, vertelt gedeputeerde Franky De Block (SP.A). “Het is ontmoedigend, want alles leek in orde en dan is er plots deze nietigverklaring. We maakten alles ter goeder trouw op in samenspraak met Ruimte Vlaanderen. De nood aan bedrijventerreinen in de provincie is groot. We zullen opnieuw overleggen met Ruimte Vlaanderen hoe we dit kunnen oplossen. Daarna bespreken we dit in de deputatie en de provincieraad van volgende donderdag. We willen tegen eind deze maand met een plan naar buiten komen.”

Tijdverlies

De Ieperse burgemeester Jan Durnez (CD&V) benadrukt dat de provincie en de stad geen fout begingen. “De Raad van State heeft een Europese wetgeving toegepast. Het is puur procedureel, inhoudelijk zijn er geen problemen. We lijden tijdsverlies, maar als het milieueffectenrapport in orde is, kan het snel gaan. Ik ben optimistisch dat dit dossier groen licht zal krijgen.”

Oppositieleider Philip Bolle (SP.A) volgt het dossier op de voet. “Het is nog niet helemaal verloren, maar het is wel een regelrechte ramp voor de stad“, vertelt hij. “Ik vrees dat het een juridische slag zal worden. Een heet hangijzer voor het volgende stadsbestuur. Een milieuscreening bleek in eerste instantie voldoende, maar de Raad van State oordeelt dat er een milieueffectenrapport nodig was. Het was een uitgelezen moment om Europese bedrijven naar onze regio te trekken. In het slechtste geval moeten we op zoek naar een nieuw gebied en dat kan nog acht tot tien jaar aanslepen. Ze zeggen vaak dat er zeven vette en zeven magere jaren zijn. Welnu, we zitten in een economische hausse, maar mijn vrees is dat we tegen dan de trein zullen missen.”

Andere locatie

Voka West-Vlaanderen betreurt de vernietiging. “De complexe regelgeving en procedures maken het in Vlaanderen momenteel erg moeilijk om nieuwe ontwikkelingen te realiseren.” De werkgeversorganisatie wil dat de provincie en het stadsbestuur snel werk maken van een oplossing. “Er zijn twee opties. Een eerste optie is de herneming van PRUP Reigersburg voor dezelfde netto oppervlakte. Zo niet, moet er een volwaardig alternatief komen.”

“Ik ben er 200 procent zeker van dat er andere zones beter geschikt zijn”

Het actiecomité ‘Red de Reigersburg’ is wel tevreden met de uitspraak. “Zes jaar geleden stelde de provincie een studiebureau aan met als uitkomst acht potentiële locaties voor een industrieterrein”, aldus Joris Deboosere. “En dan kiest men voor Reigersburg? Ik ben er 200 procent zeker van dat er andere zones beter geschikt zijn. Ze willen zo dicht mogelijk van de Noorderring een industrieterrein neerpoten. Maar hier gaat het niet, we zitten aan de rand van het centrum en er is te veel bewoning. Het uitzicht zou verdwijnen en er zal meer vervuiling en verkeersproblemen zijn. Wie eerst komt, eerst maalt. En de huizen stonden hier eerst.”

Voorlopig zal het buurtcomité geen verdere acties voeren. “De komende maanden zullen we afwachten welke nieuwe stappen de instanties zullen ondernemen. Liefst willen we dat ze uitkijken naar een andere zone. Als ze toch opnieuw voor Reigersburg opteren, zullen we daar opnieuw tegenin gaan. ‘Red de Reigersburg’ wil nu eerst alles op een rijtje zetten en dan zitten we binnen een paar maanden nog eens samen met ons actiecomité.”

(AP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier