PWA Wielsbeke ontbonden, Net@Work opgestart

Op de foto herkennen we Danny Vanhoutte, Norbert Goutsmet, Jean Daenen, Joke Opsomer, Stefaan Lambrecht, Magda Deprez, Kathleen Devlieghere, Mia Deloddere, Jan Stevens en Françoise Doutreloigne onthullen het nieuwe logo en de nieuwe naam van het dienstenchequebedrijf. © (Foto NVR)
Redactie KW

De federale overheid kwam enkele jaren geleden met de richtlijn dat het Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschap (PWA) overgeheveld wordt naar de Vlaamse overheid.

Dat komt door de zesde staatshervorming. “De PWA startte op in 1995 en groeide uit tot een mooie onderneming met 46 poetshulpen. Dit konden we niet laten verdwijnen“, getuigt burgemeester Jan Stevens.

Daarom richtte de raad van bestuur een autonome vzw op om de dienstencheque-onderneming verder uit te baten. “De raad van bestuur is samengesteld uit afgevaardigden van sociale organisaties en gemeenteraadsleden. De raad van bestuur had nog goesting om er mee door te gaan en zetelt nu niet meer als afgevaardigde in de werking. Een bureau onderzocht onze financiële draagkracht en die was positief. Daarom schoot op 1 januari 2018 onze vzw Net@Work uit de startblokken”, zegt Stevens.

De PWA begon in 1995. Daar konden werklozen een activiteit uitoefenen die te combineren was met een werklozenvergoeding. “Daar horen bijvoorbeeld de voor- en naschoolse opvang bij, de gemachtigd opzichters en de hostessen van de gemeente. Die activiteiten brengt de Vlaamse overheid nu onder in de VDAB onder de titel wijkwerking”, weet Stevens. Daarnaast startte de PWA in 2004 met poetshulp. “We begonnen met vier halftijdse werkneemsters. Nu zijn dat er 46, goed voor ruim 200 klanten. In 2010 kochten we een gebouw in de Molenstraat dat dienst doet als strijkatelier. Nu stellen we daar vijf strijksters te werk. Die werknemers en onze cliënten wilden we niet in de steek laten”, besluit Stevens.

(NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier