Provincieraad verdedigt 500 geviseerde landbouwbedrijven

Redactie KW

West-Vlaanderen telt ongeveer 50 bedrijven die in oktober een rode PAS-brief kregen, ongeveer 450 bedrijven kregen een oranje brief. Dat wil zeggen dat die bedrijven maatregelen moeten nemen om de emissies van stikstof drastisch te verlagen.

De West-Vlaamse Provincieraad dringt in een motie aan de Vlaamse Regering erop aan om rekening te houden met dertien bezorgdheden rond de uitvoering van de instandhoudingsdoelstellingen en de gevolgen van de Programmatorische Aanpak Stikstof voor landbouwers. Die motie werd donderdag unaniem goedgekeurd. De motie kwam van raadslid Piet Vandermersch (Open VLD), niet toevallig een landbouwer.

30 procent minder stikstof

West-Vlaanderen, dé landbouwprovincie van Vlaanderen, telt ongeveer 50 bedrijven die in oktober een rode PAS-brief kregen, ongeveer 450 bedrijven kregen een oranje brief. Dat wil zeggen dat die bedrijven maatregelen moeten nemen om de emissies drastisch te verlagen. Bedrijven met een rode brief moeten vrezen dat ze niet meer vergund zullen worden, en dat ze ook niet kunnen uitbreiden als hun vergunning vervalt tussen 2014 en 2034. De economische leefbaarheid van die bedrijven komt dus in het gedrang. De oranje bedrijven moeten hun stikstofdepositie met 30 procent verminderen, anders dreigen dezelfde gevolgen voor die bedrijven. Om de bedrijven in orde te krijgen moeten de bedrijven zwaar investeren,

De landbouwers uitten hun ongenoegen eerder in tal van wielerwedstrijden dit voorjaar.

De motie kwam er “overwegende dat de impact voor landbouwsector groot is en dat de sector zich geviseerd voelt”, klinkt het. De Provincieraad formuleerde dertien punten waarmee ze bij de Vlaamse Regering aandringen om rekening mee te houden.

Provinciebelasting blijft wel degelijk

Zo vragen ze dat veehouderijen zoveel mogelijk gerespecteerd worden in hun economische ontwikkeling en dat hen zo’n groot mogelijke rechtszekerheid geboden wordt op lange termijn. De Vlaamse regering moet ook werk maken van een flankerend beleid, niet enkel voor de zwaarst getroffen bedrijven, maar ook voor de oranje bedrijven, en daarvoor moeten voldoende middelen worden vrijgemaakt. De provincie vraagt ook dat er een PAS-lijst wordt opgemaakt met emmissiereducerende technieken en handelswijzen. En als laatste wordt er aangedrongen om in overleg en dialoog de tegenstelling tussen de maatschappelijke actoren en belangen weg te werken.

Een voorstel van N-VA om dit jaar de provinciebelasting voor landbouwbedrijven te laten vallen, raakte daarentegen niet goedgekeurd. “Juridisch, gezien het gelijkheidsbeginsel, niet mogelijk, en populistisch”, vond sp.a. “Dit is gemakkelijk zieltjes winnen.” Ook andere partijen volgden niet.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier