Rubriek Economie

Provincie wil kmo's nog meer doen inzetten op recyclage

22/06/17 om 10:36 - Bijgewerkt op 23/06/17 om 09:24

POM West-Vlaanderen heeft woensdag het project 'Circularity in & with new materials' voorgesteld. Met dit project wil de provincie de West-Vlaamse kmo's helpen de stap te zetten naar de circulaire economie.

Provincie wil kmo's nog meer doen inzetten op recyclage

Het nieuwe project werd voorgesteld bij Paneltim in Lichtervelde. © Foto Coghe

In de circulaire economie worden, in tegenstelling tot het traditionele lineaire systeem, producten en materialen volledig hergebruikt en behouden grondstoffen bijgevolg hun waarde. "Met dit initiatief wil de POM samen met haar partners de West-Vlaamse economie naar een hoger niveau tillen", luidt het.

Paneltim in Lichtervelde

Het project werd woensdag voorgesteld in Lichtervelde, bij de nv Paneltim. "Paneltim is een lichtend voorbeeld wat betreft het gebruik van recyclaten in hun productie", zegt Jean de Bethune, gedeputeerde voor economie. "Het produceert kwalitatieve en ecologisch verantwoorde kunststofpanelen voor de wereldwijde agro- en constructiesector. Het bedrijf werkt zo veel mogelijk volgens het businessmodel cradle to cradle, waarbij de gecreëerde producten van begin tot eind veilig en herbruikbaar zijn."

Kunststoffencentrum breidt uit

Het recent goedgekeurde project Circularity in & with New Materials is een POM-initiatief van de Fabriek van de Toekomst Nieuwe Materialen en haar partners met als doel de kmo's uit deze sector nog competitiever te maken. "Concreet zal het Vlaams Kunststoffencentrum (VKC) worden uitgebreid. Zo komen er een tiental testmachines bij", aldus nog Jean de Bethune. "Met die toestellen kunnen kunststof en textielafvalstromen beter geïdentificeerd worden zodat recyclaatstromen, onder meer door toevoeging of verwijdering van bepaalde additieven, geoptimaliseerd kunnen worden. Producenten kunnen bijgevolg dit materiaal feilloos inzetten in hun productieproces. Dit project biedt onze kmo's de kans om een voortrekkersrol op te nemen."

(TV)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!