Protocolakkoord bij tabaksfabiek JTI in Wervik

Redactie KW

De directie van tabaksfabrikant JTI in Wervik en de vakbonden hebben onlangs een akkoord bereikt over een sociaal plan voor de sluiting van de Wervikse vestiging.

Dat zegt Jeroen Dhanens, woordvoerder van Japan Tobacco International België, donderdag. Het nieuws wordt bevestigd in vakbondskringen. JTI sluit in 2018 deuren. Een 130-tal mensen verliezen hun job.

“Na 7 oktober, de dag van de intentieverklaring om over te gaan tot sluiting van de vestiging in Wervik, zijn we meteen rond de tafel gaan zitten met ABVV, ACV en ACLVB om een oplossing te vinden voor de werknemers. Die gesprekken verliepen heel sereen en constructief, waarvoor we hen ook dankbaar zijn”, zegt Dhanens.

Uiteindelijk kwam er een protocolakkoord uit de bus waar zowel de vakbonden als de mensen op de werkvloer zich konden in vinden. “De grote lijnen zijn er. Er moet enkel nog gewerkt worden aan enkele komma’s”, aldus ACV-secretaris Daniël Poppe.

Sluiting in 2018

Het tijdsschema voor de sluiting blijft behouden. Tegen midden 2018 sluit JTI de deuren in Wervik, maar vanaf eind 2017 gaat al een gefaseerd sluitingsscenario in werking, gekoppeld aan de verhuis van de machines. Tot dan draait de fabriek echter op volle toeren.

Om een leegloop te voorkomen, bevat het sociaal plan ook maatregelen om het personeel zo lang mogelijk in Wervik te houden. “We hebben samen met de vakbonden gestreefd naar een globaal pakket dat iedereen moet kunnen blijven motiveren”, aldus Dhanens. Het gaat hier onder meer over financiële tegemoetkomingen voor werknemers die de hele rit uitzitten, maar ook investeringen in opleidingstrajecten. Ook dat wordt bevestigd door de vakbonden.

JTI sluit de deuren in Wervik door de druk op de tabaksmarkt én de verstrengde Europese regelgeving. De sluiting van het voormalige Gryson past in een Europese reorganisatie.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier