Pluimveeslachterij Lammens uit Torhout in slechte papieren

Redactie KW

Het bedrijf heeft 80 van haar 240 medewerkers ontslagen en via de rechtbank bescherming aangevraagd tegen zijn schuldeisers.

“We snoeien om opnieuw te groeien”, zegt Koen Goossens, die als crisismanager het bedrijf moet reorganiseren.

Precies 85 jaar na de oprichting pakken zich donkere wolken samen boven de bekende Pluimveeslachterij Lammens langs de Wijnendale-Stationsstraat in Wijnendale bij Torhout. De firma, die in 1933 in Ichtegem werd opgericht door Leon Lammens en na de verhuis naar Wijnendale uitgroeide tot één van de belangrijkste slachterijen binnen de Belgische pluimveesector, boekt de voorbije jaren zware verliezen en de schuldenberg loopt intussen op tot vijftien miljoen euro.

Firmin (73) en Wilfried (83), de zonen van Leon, gaven in 2016 de fakkel van hun noodlijdend bedrijf door aan hun zonen, maar die konden het tij niet keren en dus nam het bedrijf recent crisismanager Koen Goossens onder de arm. “We moeten een kat een kat noemen: de financiële situatie is allesbehalve rooskleuring“, zegt Koen Goossens. “Er werd in 2016 al een extern management aangetrokken, maar dat heeft niets uitgehaald. In 2017 boekte Lammens een verlies van twee miljoen euro en dit jaar zitten we al na vijf maanden aan 1,2 miljoen euro verlies. De familie Lammens heeft eind 2017 nog 700.000 euro van haar eigen middelen in het bedrijf gepompt, maar ook dat bracht geen zoden aan de dijk. Als waarnemend directeur is het nu aan mij om het bedrijf te herstructureren. Het eerste wat we jammer genoeg moesten doen is 80 tijdelijke banen schrappen. Dat is in alle transparantie gebeurd en in samenspraak met de vakbonden. Maar we moeten nu eenmaal snoeien om weer te kunnen groeien.”

De 160 resterende, vaste medewerkers hoeven alvast geen verdere ontslagen te vrezen

“We hebben enkele producten in ons gamma geschrapt en in samenspraak met onze drie strategische afnemers – met name Colruyt, Carrefour en Renmans – zetten we meer in op bulk. We zijn hen zeer dankbaar dat zij het herstel ondersteunen door ons blijvend het vertrouwen te schenken en in bepaalde producten meer volume aan te bieden.”

Omdat de beschikbare middelen van het bedrijf zodanig beperkt zijn heeft Goossens begin juni via de rechtbank van koophandel zes maanden bescherming aangevraagd tegen de schuldeisers. “Ik geloof er oprecht in dat we dat we dit bedrijf, dat goed is voor een jaarlijkse omzet van 55 miljoen euro, weer gezond kunnen maken”, vervolgt hij. “De 160 resterende, vaste medewerkers hoeven alvast geen verdere ontslagen te vrezen. Dat is zeker niet aan de orde.”

Ondanks de slechte situatie wil Goossens eindigen met een positieve noot. “Ik doe al bijna tien jaar herstructureringen en het is de allereerste keer dat ik geconfronteerd wordt met een bedrijf waar er welgeteld nul komma nul euro schuld is aan de Belgische staat. In dergelijke procedures zijn er klassiek grote achterstanden in RSZ, bedrijfsvoorheffing en BTW. Maar bij Lammens is dat dus niet het geval. Dat toont alleen maar aan dat de familie Lammens altijd ter goeder trouw heeft gehandeld.”

Vrijdag beslist de rechter of Lammens in aanmerking komt voor een gerechtelijke reorganisatie en bijgevolg bescherming krijgt tegen de schuldeisers.

(AF – Foto MVN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier