Plantencentrum De Vrijboom in Oudenburg maakt plaats voor OKay-vestiging

Redactie KW

De kogel is zo goed als door de kerk: na zoveel jaren autonomie van de firma Spegelaere krijgt Oudenburg een tweede supermarkt. De Colruyt Groep heeft een akkoord bereikt met het echtpaar Boudewijn Gadeyne-Dorine Vandenberghe betreffende de verkoop van de gebouwen van hun plantencentrum De Vrijboom.

Dinsdag 7 augustus verleende het schepencollege een socio-economische vergunning aan de Colruyt Groep die de bouw van een OKay-vestiging in Oudenburg mogelijk maakt. Daarmee is een belangrijke voorwaarde vervuld voor een tweede supermarkt.

Na het bekomen van een omgevingsvergunning zal de grote serre van plantencentrum De Vrijboom worden afgebroken en komt achteraan, volledig in het groen, een nieuw handelsgebouw met bijbehorende parking waarop plaats voor 57 wagens, waarvan vier voor mensen met een beperking en acht fietsenstallingen.

Het project voorziet een buurtsupermarkt met een handelsoppervlakte van 654 m² op een perceel van 1.689 m². “De inplanting van een buurtsupermarkt op de as Oudenburg-Ettelgem past in de visie van het stadsbestuur om te streven naar een kernversterkend centrumbeleid, waaronder een versterking van het handelsapparaat”, legt burgemeester Peter Velle uit.

De supermarkt zal niet alleen met de auto of fiets, maar ook met het openbare vervoer gemakkelijk bereikbaar zijn. Op 25 meter bevindt zich een bushalte van De Lijn, waar de lijnen 22, 54 en 82 bediend worden. De kernen Oudenburg en Ettelgem bevinden zich heel dichtbij.

“OKay zou per dag één levering krijgen op het eigen terrein. Er komt werkgelegenheid voor twaalf personeelsleden. De firma zal zoveel mogelijk een beroep doen op mensen uit de onmiddellijke omgeving”, aldus nog Peter Velle.

Ideaal moment

“De OKay-vestiging zal vanaf de straat niet zichtbaar zijn, want wordt volledig achteraan opgetrokken. Helemaal in het groen”, leggen Boudewijn Gadeyne (57) en Dorine Vandenberghe (54) uit. Voor hen komt het voorstel op een ideaal moment. “We waren sowieso van plan om op 1 januari 2019 de zaak te stoppen. Ik ga dan weer volop tuinaanleg en tuinonderhoud doen. Zo zijn we 32 jaar geleden als jong koppel ook gestart”, zegt Boudewijn Gadeyne, van opleiding tuinarchitect.

Plantencentrum De Vrijboom in Oudenburg maakt plaats voor OKay-vestiging

“In 1986 kwamen we hier wonen bij de grootvader van Dorine. Ik startte als jonge tuinaanlegger. Al vlug kwam er de vraag naar plantjes en begonnen we in een kleine serre perkgoed aan te bieden. De vraag werd groter en groter, zodat we besloten om een zaak op te starten. Op 12 maart 1987 openden we ons plantencentrum De Vrijboom”, weet Boudewijn nog goed, want dat was precies op zijn verjaardag.

“We hebben heel mooie jaren gehad met heel veel vaste klanten. Vandaag zijn onze winkel en serres echter verouderd. Grote kosten dringen zich op, ook naar brandveiligheid toe. Gezien onze leeftijd en we hebben geen opvolging, want onze dochters kozen andere wegen, hebben we beslist om de zaak te stoppen”, aldus Dorine en Boudewijn.

Honkvast

“Ik ga me nu weer meer toeleggen op tuinen. We blijven wel in ons huis wonen, dat wordt niet mee verkocht, hoewel Colruyt dit wou. We zijn heel erg gehecht aan onze thuis en aan Ettelgem, hoewel we net over de grens in Oudenburg wonen”, zegt Boudewijn Gadeyne die net als zijn echtgenote Dorine heel actief is in het Ettelgemse verenigingsleven.

(LIN – Foto LIN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier