Picanol gaat dan toch niet samensmelten met Tessenderlo

Redactie KW

Het chemiebedrijf Tessenderlo en de weefgetouwenproducent Picanol zullen dan toch niet samensmelten tot één grote Belgische industriële groep.

Midden december was bekendgemaakt dat beide bedrijven zouden samensmelten tot Picanol Tessenderlo Group, een groep die actief zou zijn in meer dan honderd landen, een omzet van ongeveer 2 miljard euro zou realiseren en zo’n 7.000 medewerkers zou tellen.

De aankondiging kreeg veel weerklank en ondernemer Luc Tack, de CEO van beide bedrijven, kreeg felicitaties van onder anderen premier Charles Michel en Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Tack geldt als een belangrijke ‘believer’ van de Belgische maakindustrie.

Meer verzet dan verwacht

Eind januari bleek echter dat de geplande fusie meer verzet opriep dan verwacht. Een buitengewone aandeelhoudersvergadering werd uitgesteld omdat het niet zeker was dat het fusievoorstel voldoende steun zou krijgen. Daarop beslisten de raden van bestuur van Tessenderlo en Picanol “gesprekken op te starten om na te gaan of en op welke wijze, mede rekening houdend met de input ontvangen vanwege de aandeelhouders, de voorwaarden van de voorgestelde transactie kunnen worden verbeterd met het oog op de goedkeuring ervan door de aandeelhouders”.

Die gesprekken leverden dus geen oplossing op, zo bleek maandag. “De raad van bestuur van Picanol heeft vastgesteld dat er op dit moment onvoldoende steun is in de markt om, aan voorwaarden die voor Picanol NV en zijn aandeelhouders aanvaardbaar zijn, de transactie succesvol af te ronden”, zo staat in het persbericht. Bijgevolg werden de plannen ingetrokken.

Elk zijn eigen weg

Tessenderlo en Picanol gaan dus alleen voort. “Beide bedrijven hebben de middelen en zullen zich blijven richten op het creëren van meerwaarde in elk van hun activiteiten”, klinkt het. Picanol, dat al de belangrijkste aandeelhouder is van Tessenderlo, benadrukt dat het het chemiebedrijf actief zal blijven ondersteunen.

Na de mededeling van Tessenderlo liet beurstoezichthouder FSMA weten dat de handel in de aandelen Picanol en Tessenderlo om 12.15 uur kan worden hervat.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier