Personeel Profialis houdt levering ramen en deuren tegen

Redactie KW

Het vakbondsfront begrijpt niet waarom Profialis zijn vestiging in Oeselgem wil sluiten. Uit cijfers zou blijken dat dit geen logische beslissing is. Daarbij wil de directie niet met geld over de brug komen voor het sociaal plan. Het personeel gaat actie voeren.

De directie van Profialis sprak het gemeenschappelijk vakbondsfront (ACV BIE, LBC-NVK en ABVV) gisteren voor de vierde keer. De vakbonden gingen verder in op de omzetcijfers van beide vestigingen. “In totaal lijdt het bedrijf over de laatste twee productiejaren het meeste verlies in het Franse Clerval. Het is voor ons dan ook moeilijk te verteren en te begrijpen waarom men ervoor kiest om Oeselgem te sluiten”, zegt secretaris Isabelle Verhaegen van ACV Bouw-Industrie & Energie. “Daarom hebben wij een gesprek geëist met de heer Guerder, CEO, bestuurder en lid van de raad van bestuur. Wij zouden van hem graag de motivatie tot deze beslissing horen.” Aanstaande woensdag komt de man naar Oeselgem.

Tot woensdag al actie

Het personeel heeft besloten om tot die tijd actie te voeren. “Wij zijn samen met de arbeiders en bedienden ontevreden over de intentiefase tot het sociaal plan”, aldus Isabelle Verhaegen. Naast de normale werkloosheidstoeslag voor arbeiders in de chemische sector, outplacement en opzeg- en sluitingsvergoeding bij een faillissement komt de directie niet met extra maatregelen. “Dit is nochtans wettelijk. Zelfs na ons aandringen, beweert de directie hiervoor geen geld te hebben”, zegt ze. “De mensen blijven aan het werk maar willen geen vrachten meer laten vertrekken.”

Op 26 januari kondigde het bedrijf de intentie aan om 104 arbeiders en 42 bedienden te ontslaan. De Belgisch-Franse groep draait slechts op vijftig procent van haar capaciteit. Men wil de productie centraliseren in het Franse Clerval, omdat zestig procent van de Belgische omzet toch bestemd is voor de Franse markt, luidde het toen.

(evwd)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier