Paus Franciscus in Washington gespot in West-Vlaamse outfit

Redactie KW

Paus Franciscus is momenteel op bezoek in de Verenigde Staten. Tijdens een viering in Washington donderdag droeg de paus een gewaad van Arte Grossé uit Brugge.

Het ontwerp van het Aartsbisdom Washington werd vervaardigd in het atelier van Arte Grossé uit Brugge. De familiale kmo is gespecialiseerd in kerkelijk textiel en accessoires. “We waren vereerd met de opdracht en zijn opgetogen dat Paus Franciscus ons gewaad heeft gedragen“, vertelt zaakvoerder Marc Schotte. “Want uiteindelijk weet je pas op het moment zelf of de voorgestelde kleding ook effectief wordt gedragen.”

Paus Franciscus in Washington gespot in West-Vlaamse outfit

Arte Grossé richt zich als kmo op de niche van kerkelijk textiel. Het Brugse bedrijf heeft een historiek die teruggaat tot 1783. Vandaag staat de zesde generatie aan het hoofd van het familiebedrijf, dat ambachtelijke productie combineert met een voortdurend streven naar vernieuwing. Onder meer daardoor is het uitgegroeid tot een wereldspeler in zijn niche.

350 mijters voor Pausbezoek aan Washington

Naar aanleiding van het Pausbezoek aan Washington mocht Arte Grossé een groot order leveren: 350 mijters voor de kardinalen, bisschoppen en concelebranten, meer dan 60 kazuifels, dalmatieken en koormantels, maar ook een volledige outfit op maat voor Paus Franciscus.

“Het Aartsbisdom Washington heeft ons in april via een tussenpersoon benaderd voor deze opdracht”, zegt Marc Schotte. “Het ontwerp komt van het aartsbisdom, maar ze vroegen ons om op basis daarvan nieuwe kledij te produceren. Bij zo’n opdracht moet je het ontwerp uiteraard respecteren, maar wij hebben wel een aantal esthetische vernieuwingen voorgesteld, waar het aartsbisdom enthousiast over was.”

In het Brugse atelier werd de voorbije maanden hard gewerkt aan deze opdracht. “Van de eerste ontwerpen tot het afwerken van het laatste stuk, dat is een periode die zo’n vier maanden beslaat”, legt Schotte uit. “Voor de naaisters in ons atelier is het een mooie opsteker dat het gewaad waar zij hard aan hebben gewerkt, ook door de paus is gedragen. Maar uiteindelijk leveren we voor elk stuk dezelfde kwalitatieve, ambachtelijke afwerking.”

Internationale groei

Het order bewijst ook hoezeer er een groeimarkt ligt voor deze Belgische kmo in de export. Eerder deze maand nam Arte Grossé zijn Franse sectorgenoot Houssard over. Het bedrijf verdubbelde daardoor in omvang en zal tegen eind volgend jaar de kaap van 2 miljoen euro omzet ronden.

“We hebben na een strategische oefening beslist om volop in te zetten op export. We zien veel potentieel buiten de Benelux, zowel in Europa als in de VS. De overname van Houssard past perfect in die strategie. Het is een speler die complementair is aan ons gamma en het opent ondermeer ook via een winkel in Parijs een ruimere afzetmarkt”, legt Marc Schotte uit. “We hebben de ambitie om positie van wereldspeler in deze markt de komende jaren nog verder te versterken.”

Ook Brugs tafellinnen

De paus droég trouwens niet alleen Brugs vakmanschap. De firma Slabbinck heeft immers speciaal altaarlinnen ontworpen en geconfectioneerd voor het bezoek van paus Franciscus aan de Verenigde Staten. Er werden twee series gemaakt, een met het wapenschild van de paus in kleur- en gouddraad en een andere set in wit boduurwerk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier