Patrick geeft na dertig jaar zijn moersleutel door aan zoon Mathy

Na dertig jaar zetten Patrick Denutte en Fabienne Clays een stapje terug. Zoon Mathy runt nu de garage in de Roeselarestraat. (Foto SLW)
Stefaan Lernout

Mathy Denutte neemt de fakkel over van vader Patrick die de garage in de Roeselarestraat gedurende dertig jaar runde. Het sleutelen aan auto’s zit duidelijk in het bloed bij de familie Denutte. “Het werk van een garagist is de voorbije decennia wel enorm veranderd”, aldus Patrick Denutte.

Dertig jaar geleden opende Patrick Denutte (59), samen met z’n echtgenote Fabienne Clays (57) de garage in de Roeselarestraat. Voordien werkte hij elf jaar in garage De Blauwe Poort in Kortrijk bij broer Eddy. Die garage was in 1960 al opgestart door zijn vader. “Als kind hielp ik op zaterdagnamiddag de garage opkuisen. Zo kreeg ik geleidelijk aan de liefde voor de stiel te pakken“, vertelt Patrick.

Zelfstandig

In de Roeselarestraat stond een garage al vijf jaar leeg, ideaal voor het koppel om op zelfstandige basis te beginnen. “We kenden de streek niet. De eerste zes maanden waren dan ook moeilijk, maar al snel raakten we ingeburgerd. We hebben er nooit meer aan gedacht om te vertrekken. De garage ligt in een drukke straat, in het centrum. De klanten hoeven niet ver voor hun onderhoud”, aldus Patrick en Fabienne, die later nog een woonhuis aan de overkant kochten waar ze een toonzaal maakten voor onder meer de rijbewijsvrije auto’s die ze verkopen.

Avondschool

Graag sleutelen aan auto’s zit duidelijk in het bloed, want begin dit jaar nam zoon Mathy (29) de garage over van vader Patrick. Mathy leerde bij andere garagisten de stiel kennen, terwijl hij avondschool volgde. Sinds 2013 werkt hij mee in de garage die door zijn vader op 1 januari 1988 geopend werd.

Door de elektronica is het werk van een garagist enorm veranderd“, weet Patrick te melden. Toch slagen ze erin om verschillende merken van de nodige service te voorzien. “Door onze aansluiting bij de groep ‘Quality garage’ kunnen we het aan om vele merken te onderhouden. Zo kunnen we van hen de nodige apparatuur bekomen om een auto uit te lezen“, aldus Patrick en Mathy.

De officiële overdracht is al gebeurd, maar zal extra in de verf worden gezet tijdens de opendeurdagen op 31 mei en 1, 2 en 3 juni. Bezoekers kunnen er een barbecue winnen in de vorm van een olievat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier