Rubriek Economie

Patiënten en bezoekers AZ Damiaan worden verwelkomd door robot

14/06/16 om 14:49 - Bijgewerkt om 14:49

In de inkomhal van het AZ Damiaan word je voortaan verwelkomd door een robot.

Patiënten en bezoekers AZ Damiaan worden verwelkomd door robot

Onthaalrobot Pepper bij zijn eerste 'werkdag' in het ziekenhuis, aangemoedigd door Tommy Deblieck en Fabrice Goffin van Zora Robotics en Xavier Keters, ITC-directeur van het AZ Damiaan. © (Rio)

De onthaalbalie blijft bemand door het huidig personeel. Momenteel wijst de mobiele robot enkel op een tablet de weg aan bezoekers en patiënten. In een volgende fase zal hij de mensen daadwerkelijk begeleiden naar de verschillende diensten.

Pepper, zo heet de robot, is 140 cm groot en opereert tussen de toegangsdeur en de inschrijvingsbalie. Hij kan zichzelf voortbewegen, hoort en praat en treedt zo in rechtstreeks contact met de bezoekers. Via een tablet op zijn buik krijg je de nodige informatie.

Dit is niet de eerste keer dat het AZ Damiaan robots inzet. "Wij gebruiken al een kleinere robot - van het Zora-type - als ondersteuningsinstrument op de afdelingen pediatrie en geriatrie", zegt Xavier Keters, ITC-directeur van het ziekenhuis. "Zo helpt hij de kinderen chirurgische ingrepen op een meer positieve manier te begrijpen en begeleidt senioren bij hun turnoefeningen... Het is evenwel absoluut niet de bedoeling dat robots op termijn bepaalde personeelsleden zouden vervangen. Integendeel, het inschakelen van robots ontlast onze medewerkers van een aantal eenvoudige taken, waardoor ze meer tijd krijgen om met de menselijke aspecten van hun job bezig te zijn. Je moet weten dat er hier dagelijks zo'n tweeduizend bezoekers en patiënten over de vloer komen. Als die in eerste instantie kunnen verder geholpen worden door een vlotte robot, dan is dat voor iedereen een win-win situatie."

Wereldprimeur

Bij de introductie van Pepper in het AZ Damiaan treedt tegelijkertijd zijn collega-robot in dienst in het CHR Citadelle in Luik en daarmee zorgt het Oostendse bedrijf Zora Robotics voor een wereldprimeur. "Het zijn inderdaad de eerste twee ziekenhuizen in de wereld die we met deze tools uitrusten", weten zaakvoerders Tommy Deblieck en Fabrice Goffin. "De robot is gebruiksvriendelijk: als hij een persoon in de nabijheid detecteert, dan vraagt hij meteen waarmee hij hem of haar van dienst kan zijn en geeft daarop de nodige informatie. Hij kan ook dienen voor het afnemen van bijvoorbeeld een tevredenheidsenquête. In samenspraak met het ziekenhuispersoneel en met de feedback van de bezoekers zullen de mogelijkheden nog verder ontwikkeld en uitgetest worden. Wij voorzien dat Pepper tegen begin 2017 optimaal zal functioneren. Zo zal hij dus de mensen onder meer echt kunnen vergezellen naar de verschillende diensten in het hele ziekenhuiscomplex."

(Rio)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!