Paters Sint-Sixtusabdij nemen advocaat onder de arm tegen Jan Linders

Het bier is niet bestemd voor de handel. © KW
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De paters van de Sint-Sixtusabdij willen dat de Nederlandse supermarktketen Jan Linders in een officiële mededeling zegt dat ze geen toestemming had om hun bier te verkopen.

De Nederlandse supermarktketen Jan Linders, die zich profileert als bierspecialist, verkocht eenmalig 300 houten kratjes met daarin elk 24 flesjes. Klanten mochten donderdag maximum twee flesjes kopen aan 9,95 euro per stuk, ruim vijf keer zoveel als de prijs in de abdij. Daar kost een flesje 2,50 euro, inclusief 0,62 euro leeggoed.

Voor een bak Westvleteren Blond betaal je 35 euro, een bak Westvleteren Twaalf kost 45 euro. Het bier is niet bestemd voor de handel. Op de website van de Sint-Sixtusabdij staat letterlijk: “De Trappist Westvleteren is enkel voor particulieren te koop, waarbij iedere koper zich engageert het bier niet verder te verkopen. U bent de eindverbruiker. Op het kasticket wordt vermeld dat u het bier niet in de handel mag brengen. Wij kunnen u hierop aanspreken.”

Woekerprijzen gevraagd

De supermarktketen zegt op zijn website dat het om een eenmalige actie ging, een actie om de bierliefhebber kennis te laten maken met ‘dit mooie bier’. Het bedrijf wil niet zeggen hoe het aan het bier gekomen is.

Het bedrijf wil niet zeggen hoe het aan het bier gekomen is

De Paters van Westvleteren kunnen in ieder geval niet lachen met de actie van de supermarktketen en hebben nu zelfs een advocaat onder de arm genomen die verdere stappen zal ondernemen. “De raadsman heeft een brief gestuurd naar Jan Linders waarin hij vraagt dat er vanuit de supermarktketen een officiële verklaring komt waarin het zegt dat het geen toestemming had om het bier van Westvleteren te verkopen”, zegt woordvoerder Yves Panneels. “Ook wordt er gevraagd dat Jan Linders belooft om in de toekomst nooit nog zulke acties te doen. Als ze willen laten zien dat ze echt ter goeder trouw zijn, dan moeten ze die verklaring naar buiten brengen.”

“De Paters van de Sint-Sixtusabdij willen niet dat hun bier in de handel komt en willen zo dergelijke acties in de toekomst vermijden”, zegt de woordvoerder nog. “Bij Jan Linders zeggen ze dat ze het bier via ‘partners’ verkregen hebben en dat ze geen grote winst hebben gemaakt, maar we stellen vast dat er wel woekerprijzen werden gevraagd. Dus in ieder geval moet er iemand grote winsten gemaakt hebben.”

Wordt procedure om bier af te halen nog strenger?

De huidige procedure om aan bier van Westvleteren te geraken is al streng. De Paters noteren al namen en kentekens van auto’s. Je krijgt maximum twee kratten per zestig dagen. Mogelijk wordt de procedure nog strenger. “Daarover is echter nog geen beslissing genomen”, besluit woordvoerder Yves Panneels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier