Parketzaak start heropbouw anderhalf jaar na verwoestende brand

Redactie KW

Anderhalf jaar na de verwoestende brand die Parket Blondeel in Knokke volledig in de as legde, zijn zaakvoerders Geert (60) en Thijs Blondeel (27) aan de heropbouw gestart. Vader en zoon hopen begin 2018 in hun hypermodern complex in te trekken langs bedrijventerrein ‘t Walletje. De basis blijft hetzelfde: kwaliteit en degelijkheid voorop. “Natuurlijk hebben we gedacht om ermee te stoppen. We waren alles kwijt. Gelukkig zijn we blijven vechten voor onze familiezaak”, klinkt het eensgezind.

29 februari 2016 zal voor eeuwig in het geheugen gegrift staan van Geert (60) en Thijs Blondeel (27) uit Knokke. Even voor 20 uur – Thijs zat nietsvermoedend televisie te kijken in het appartement boven de zaak – sloeg het noodlot enorm zwaar toe. Een schuurmachine in de werkruimte vatte vuur en zorgde in geen tijd voor een ware ravage. “Toen ik de eerste vlammen opmerkte, sloegen die al door het dak”, herinnert Thijs zich. Al snel bleek er tegen de vuurzee weinig te doen. Thijs vluchtte uit zijn appartement en kon enkel lijdzaam toezien hoe het levenswerk van hem en zijn vader letterlijk in vlammen opging. “Een verschrikkelijk moment. Het is niet te beschrijven wat er op zo’n moment allemaal door je hoofd gaat”, zucht Thijs. De brandweer was uiteindelijk de hele nacht in de weer om de brand onder controle te krijgen. Van de parketzaak zelf bleef amper iets over.

Heropbouw

“De eerste dagen en weken dachten we aan opgeven”, geeft Geert Blondeel toe. Hij startte in 1987 met het parketbedrijf en zat net als de hele familie in zak en as. “Het was een ramp. Ook financieel, dat geef ik toe. Plots hadden we geen toonzaal meer. Zelfs een staaltje konden klanten niet meer krijgen. Daar stonden we dan, alles kwijt. Positief denken is op dat moment bijna onmogelijk. Gelukkig vonden we uiteindelijk toch de kracht om door te gaan. De enige juiste beslissing.” Het laatste anderhalf jaar probeerden Thijs en Geert het klantenverlies zo veel als mogelijk te beperken. Al was dat allesbehalve evident, zo blijkt. “We moesten ons behelpen van thuis uit en gingen veel ter plaatse bij potentiële klanten. Concrete planningen opstellen was, zeker in het begin, moeilijk. Maar oké, we hebben ons erdoor geworsteld. Dat is het allerbelangrijkste”, vertelt Thijs, die meteen na de brand enorm veel steun kreeg van vrienden. Zijn fietsvrienden zorgden zelfs voor een nieuwe koersfiets zodat hij kon blijven meegaan op de tochtjes. Ook die was in de vlammen gebleven. “Dat deed uiteraard heel veel deugd. Ik wil iedereen daar graag nog eens voor bedanken.”

Toekomst

Terugblikken op de totale financiële schade doen vader en zoon liever niet meer. Het enige wat voor hen telt is de toekomst. En die ziet er sinds deze week opnieuw rooskleurig uit. Een aannemer start maandag met de opbouw van een hypermodern complex. Ook een appartement voor Thijs is voorzien. “Heel even werd geopperd om op een andere locatie opnieuw te beginnen. Dat idee ging even snel terug liggen. Alles bij elkaar kunnen we geen betere locatie wensen dan hier in ‘t Walletje”, zegt Geert. De familie Blondeel hoopt begin 2018 de deuren van hun nieuwe toonzaal te kunnen openen.

(MM – foto MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier