Oud volkscafé Het Handelshuis gaat vanavond weer open

Redactie KW

Café Het Handelshuis in de Handzamestraat 7, dat al een paar maanden leeg stond, gaat vanavond weer open. De nieuwe uitbater, Giovanni Hansebout, hoopt dat het café opnieuw een volkscafé en een trekpleister voor verenigingen wordt.

Café Het Handelshuis is een van de oudste cafés van Kortemark. Het pand – vermoedelijk daterend van circa 1864 – heet voor de Eerste Wereldoorlog herberg De Stroom. Pas na de Eerste Wereldoorlog wordt het omgedoopt tot Het Handelshuis.

Sinds enkele maanden was het café opnieuw te huur. Op zaterdag 2 augustus neemt Giovanni Hansebout (30) plaats achter de tap en gaat hij er om 19 uur van start met een kleine ‘foute party’.

“Al jaren een droom”

Giovanni groeide op in Edewalle waar hij nog steeds woont met echtgenote Tatjana Allemeersch en zoontjes Nathan (6) en Kenzo (3). Giovanni heeft nochtans niet echt een horecaverleden. “Toch was een café openen al jaren een droom van mij”, vertelt Giovanni. “”Tot voor kort werkte ik bij Houtconstructie Decleir uit Kortemark. Toen ik er door omstandigheden werd ontslagen, besloot ik voor mijn droom te gaan.”

“Eerder stak ik wel eens een handje toe bij mijn broer die een café heeft. Mijn ervaring in de horeca is dus beperkt, maar mijn vrouw staat gelukkig 100 procent achter mijn keuze. Het Handelshuis is ook altijd een goed draaiend café geweest.” Giovanni hoopt van harte dat alle verenigingen, die de voorbije jaren een voor een afhaakten en elders een vast lokaal vonden, nu terug komen. “Ze zijn in ieder geval welkom, ook nieuwe clubs en verenigingen aantrekken is mijn hoofddoel”, besluit Giovanni, die fulltime het café zal uitbaten. “Verder hoop ik dat ik van het café opnieuw, net zoals vroeger, een echt volkscafé kan maken voor mensen van alle leeftijden. Omdat ik zelf nog jong ben, hoop ik dat ook jonge mensen de weg vinden, al is het niet de bedoeling er een echt jongerencafé van te maken.”

Het Handelshuis zal gesloten zijn op woensdag en is verder elke dag open vanaf 9 uur. Op donderdag (marktdag) zelfs al om 7 uur.

(LTK – Foto Kurt)