Rubriek Economie

Opvallend: er zijn amper werklozen in onze provincie

18/10/16 om 06:39 - Bijgewerkt om 06:37

De spanning op de Vlaamse arbeidsmarkt neemt toe, zo wordt bevestigd door een enquête van Manpower. Bijna één op de drie werkgevers in Vlaanderen ondervindt moeilijkheden om vacatures ingevuld te krijgen, terwijl in Brussel en Wallonië de krapte afneemt.

Opvallend: er zijn amper werklozen in onze provincie

© BELGA

Uit de peiling blijkt dat 24 procent van de 751 door Manpower ondervraagde bedrijven moeilijkheden ondervindt om vacatures in te vullen. Dat zijn er evenveel als vorig jaar. Wel zijn er grote verschillen tussen de gewesten. Zo ondervindt in Vlaanderen 31 procent van de werkgevers moeilijkheden: een stijging met 5 procentpunt tegen 2015. Dat staat in schril contrast met de Waalse arbeidsmarkt, waar de spanning is afgenomen met 5 procentpunt tot dertien procent. Ook in Brussel was er een afname van de spanning, met vier procentpunt tot 22 procent.

Volgens woordvoerder Marc Vandeleene is het vooral een kwestie van kwantiteit. "In sommige regio's, zoals in West-Vlaanderen, is er amper werkloosheid en is het aantal kandidaten erg beperkt. Ook trekt de economie meer aan in Vlaanderen."

Klassiek zijn vooral technische profielen, ICT-ers en geschoolde arbeiders moeilijk te vinden. In Vlaanderen voeren chauffeurs de lijst aan van knelpuntberoepen. "De logistieke sector trekt erg aan in Vlaanderen. De spanning op de arbeidsmarkt is in die sector dan ook het grootst", klinkt het bij Manpower. Ook artsen, verplegend en niet-verplegend zorgpersoneel komen in de top tien.

Veel bedrijven proberen de vacatures in te vullen via interne opleiding: 51 pct van de bevraagde werkgevers investeert in vorming en opleiding, tegen 17 procent vorig jaar.

(Belga)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!