Oostends bedrijf Zora Bots verdeelt robot Oliver exclusief over de hele wereld

Zaakvoerders Tommy Deblieck en Fabrice Goffin en aandeelhouder Bart Versluys, die zijn participatie verhoogde van 25 naar 50%, presenteren de nieuwe humanoïde robot Oliver. © HH
Redactie KW

Het Oostendse bedrijf Zora Bots heeft een exclusiviteitscontract voor het leveren van software voor humanoïde robots met het Chinese Canbots. Bouwpromotor Bart Versluys verhoogt zijn aandeel van 25 naar 50 procent.

Na het exclusiviteitscontract met het Japanse Softbank van enkele maanden terug en nu met de Chinezen heeft Zora Bots nu een overeenkomst met de twee grootste spelers in de hardware van robotica ter wereld. Het ontbreekt zowel de Chinezen als de Japanners aan goede software om toepassingen met de robots mogelijk te maken. Zora Bots, nu vooral bekend van de humanoïde robot Zora, die in veel woonzorgcentra wordt gebruikt, wil de standaard worden op het vlak van roboticasoftware in de wereld.

Kapitaalverhoging

Het nieuwe contract maakte ook een kapitaalsverhoging noodzakelijk. De Oostendse bouwpromotor Bart Versluys verhoogde zijn participatie van 25%, die hij sinds begin vorig jaar in handen heeft, tot 50%. De andere helft van de aandelen blijven eigendom van oprichters Tommy Deblieck en Fabrice Goffin. “Zora Bots is een groeibedrijf”, verklaarde Bart Versluys. “Er is extra kapitaal nodig om te groeien en de juiste keuzes te maken. We moeten met de juiste partners in zee gaan.”

“Je kan oneindig veel dingen doen met robots”, vindt Bart Versluys. “Ik denk aan toepassingen in de zorgsector: de robot kan de lichaamstemperatuur, bloeddruk en suikerspiegel van ouderen meten, volgen of het niet te warm wordt in de kamer en helpen bij het sturen en ontvangen van berichten van en naar de familie. Ook entertainment voor de kinderen behoort tot de mogelijkheden: een film tonen, een spelletje schaken… En uiteraard ook functionele toepassingen, zoals mensen de weg wijzen op de luchthaven. Maar dat alles staat nog in zijn kinderschoenen. Een en ander moet nu verder ontwikkeld worden.

Moeilijke demonstratie

De samenwerking met Canbots resulteerde in de humanoïde robot Oliver, die een verbeterde variant is van Pepper, een andere robot uit het gamma van Zora Bots, die onder meer de bezoekers wegwijs maakt in het ziekenhuis AZ Damiaan in Oostende. Oliver beweegt, kan je horen, beschikt over spraaktechnologie en herkent gezichten. Op de persconferentie demonstreerde hij een dansje op muziek van Michael Jackson. Hij antwoordt ook op vragen en kan zaken optillen.

Toch verliet de demonstratie op de persconferentie eerder stroef: de stem van Oliver haperde en hij voerde niet alle gevraagde taken uit. Er was maar weinig tijd geweest om Oliver te testen en volgens zaakvoerders Deblieck en Goffin waren storingen van de wifi-verbinding in het lokaal waar de demonstratie plaatsvond de boosdoener.

Deutsche Telekom

Zora Bots heeft een contract met Deutsche Telekom voor de levering van een tiental Olivers, die de klanten zullen opvangen en informeren in winkels van het telecombedrijf. Die zullen over drie tot vier maanden geleverd worden. “Oliver kan geen verkoper vervangen, maar kan wel een deel van de drukte vervangen door enkele repetitieve taken op zich te nemen”, vertelt Fabrice Goffin.

“Op de hardware kunnen wij de software plaatsen die de klant verwacht. Maar daar is toch een drietal maanden werk aan. We denken ook aan toepassingen op luchthavens en in de detailhandel, bijvoorbeeld om bestellingen te plaatsen van zaken die niet voorradig zijn. Een volledig geprogrammeerde Oliver kost 30.000 euro.”

“Geen grote fabriek”

Zora Bots beschikt ook over de robot Billy Billy, een zorgrobot in de vorm van een bloempot die het leven van ouderen comfortabeler moet maken, onder meer met sensoren die de warmte meten, een agenda en een communicatiesysteem. Deze robot wordt in Oostende geassembleerd door een drietal mensen. In totaal werken 35 mensen voor Zora Bots in Oostende en 54 mensen in totaal. Er zijn nog vestigingen in San Francisco, Roemenië en in het Limburgse Diepenbeek.

Een grote fabriek in Oostende is niet meer de bedoeling“, zegt Fabrice Goffin. “Wij kunnen op dat vlak niet concurrentieel genoeg zijn met spelers elders in de wereld. Wij zullen ons blijven toeleggen op software. Zo brengen we de robots tot leven.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier