Rubriek Economie

Oostende wil 845 allochtonen aan het werk krijgen met taalbad

05/09/16 om 15:22 - Bijgewerkt om 15:22

Het tewerkstellingsproject is maandag voorgesteld door burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A). Op die manier wil de kuststad ook de hoge werkloosheidscijfers terugdringen.

Oostende wil 845 allochtonen aan het werk krijgen met taalbad

© BELGA

De tewerkstelling stijgt in Oostende, maar vreemd genoeg neemt ook de werkloosheid de jongste maanden opnieuw toe. De kuststad kent op dit moment een werkloosheidsgraad van 12 procent en is daarmee een van de mindere leerlingen van alle centrumsteden. Volgens Vande Lanotte is dat onder meer te wijten aan de vele vluchtelingen die de stad de jongste maanden hebben overspoeld. Die groep raakt moeilijk aan een job door een taalachterstand en een geringe mobiliteit.

Die taalachterstand gaat de stad aanpakken met intensieve taalcursussen, gericht op de arbeidsmarkt met een werkgerelateerde woordenschat. Ze worden ook wegwijs gemaakt voor bepaalde begeleidings- en andere opleidingstrajecten en er wordt resultaatgericht gezocht naar een job.

De taalopleidingen duren zes weken. Er kunnen groepen tot 25 allochtonen aan deelnemen. Zij zullen ook persoonlijk aangeschreven worden om de opleiding te volgen. Het taalbad is niet vrijblijvend.

Oostende betaalt 120.000 euro voor het project, de provincie West-Vlaanderen 70.000 euro. Oostende hoopt nog op Europese subsidies.

(BELGA)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!