Oostende voor Anker focust op bevrijding in 1944, piratenzender Mi Amigo maakt comeback

© Maritiem journalist en persofficer OvA Pit De Jonge en Oostendenaar voor Anker Hubert Rubbens presenteerden hun maritieme festi
Redactie KW

De vijftiende editie van Oostende voor Anker herdenkt de bevrijding van Oostende in september 1944. Het maritieme festival krijgt het bezoek van lord Montgomery en een vloot Dunkirk Little Ships.

Deze kleine bootjes hebben bijgedragen tot de evacuatie van het Franse en Britse leger vanaf de stranden van Duinkerke en omgeving in mei 1940. De zoon van sir Bernard Law Montgomery, die als veldmaarschalk de bevrijding van de Belgische kust leidde, en op 3 april 1948 de eerste ereburger van Oostende werd, komt het gerenoveerde monument ter ere van zijn vader opnieuw inhuldigen op 30 mei.

Liberation Walk en Mi Amigo

Tijdens Oostende voor Anker wordt ook de Liberation Walk ingefietst. Deze bevrijdingsroute van 20 kilometer leidt de bezoeker langs 38 strategisch belangrijke plaatsen, waar grote foto’s een beeld geven van hoe de stad er op die plek 70 jaar geleden uitzag. Na 40 jaar zendt piratenzender Radio Mi Amigo voor vier dagen opnieuw uit vanop de driemaster Artemis.

Naar beproefd concept vormen de klassieke ingrediënten zoals de historische vloot, kooroptredens, zeetochten, exposanten en themadorpen de hartslag van het gratis evenement dat loopt van 29 mei tot 1 juni.

(ML)