Oostende vindt oplossing windenergie in middelgrote windturbine

Redactie KW

Op de REBO-terminal in de Oostendse voorhaven werd donderdagmorgen een middelgrote windturbine door minister Bart Tommelein ingehuldigd. De windturbine heeft een mast van 38 meter en wieken van 10,5 meter lang en heeft een tiphoogte van 50 meter.

De Xant M-21 aan de Esplanadelaan op de Oosteroever is een middelgrote windturbine die wordt ingezet voor decentrale energieproductie aan klanten in de onmiddellijke omgeving. De sierlijke turbine produceert 1000 kW, goed voor een equivalent gebruik van 56 gezinnen. Die geproduceerde elektriciteit dekt meteen een deel van de elektriciteitsbehoefte van de dichtbijgelegen afnemers in de voorhaven waaronder Falck Safety Services en alle gebouwen op de REBO-site. Het havenbestuur koos voor Xant omwille van de lage onderhoudskost en de hoge energieopbrengst. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein: “Deze middelgrote windturbine is letterlijk en figuurlijk een nieuw baken voor Oostende. Het is een omzetting van het Vlaamse Windplan naar de praktijk: hij staat op een plaats waar het voordien niet mogelijk leek, de haven, en levert lokaal stroom aan de omliggende bedrijven. Aan de kust hebben we aan wind als hernieuwbare bron geen gebrek, hoog tijd dus dat we er meer gebruik van maken. Ik blijf het spijtig vinden dat onze provincie op het vlak van windenergie nog te weinig inspanning doet in vergelijking met bv. Limburg.”

De installatie en de werking van de XANT-windturbine, een investering van 300 000 euro wordt gemonitord binnen het Europees project Ports Energy and Carbon Savings (PECS). Xant, is een middelgrote windturbineproducent met als aandeelhouders de firma’s 3E uit Brussel, Vyncke nv uit Harelbeke, het Vlaams investeringsfonds PMV en de business angel Jo Versavel uit Kortrijk.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier