“Oostende moet uitstap uit Vlaamse Visveiling overwegen”

Redactie KW

Oostende moet een uitstap uit de Vlaamse Visveiling overwegen. Dat zegt Groen nadat voor het vierde jaar op rij het contractueel vastgelegde cijfer van 45% aanvoer in de vismijn van Oostende niet wordt gehaald.

De Vlaamse Visveiling, de fusie van de vismijn van Oostende en de Zeebrugse Visveiling, heeft zich er in 2010 contractueel toe verbonden om in de periode 2011-2015 gemiddeld 45% van de Belgische visaanvoer naar Oostende te trekken. Van als het cijfer 5% lager is, moet de Vlaamse Visveiling 1 miljoen euro boete betalen per procent dat te laag wordt gescoord.

Maar het cijfer is nog nooit gehaald: in 2011 werd 31% in Oostende gemijnd, in 2012 en 2013 35% en in 2014 33,8%. Zeebrugge haalt 65,3% en Nieuwpoort 0,9%. “De Oostendse meerderheidspartijen zitten erbij en kijken ernaar”, vinden Groen-fractieleider Wouter De Vriendt en -voorzitter Kristof Cornelis. “Ze hebben het opgegeven om te vechten voor de toekomst van de visserij in Oostende.”

“Als de Vlaamse Visveiling alsnog een boete wil vermijden, moet in 2015 maar liefst 90% van de vis in Oostende aangevoerd worden”, rekende Groen uit. “Wij willen dat het stadsbestuur een ingebrekestelling voorbereidt om die eind dit jaar, aan het einde van de periode van vijf jaar, te kunnen indienen. Daarnaast vragen we dat Oostende overweegt om uit de Vlaamse Visveiling te stappen. Zeebrugge is niet geïnteresseerd in Oostende en Oostende kan de bonen fretten.”

“Een ingebrekestelling werd vorig jaar al verstuurd”, reageert schepen van Lokale Economie Johan Vande Lanotte. “Maar strikt juridisch kunnen wij enkel op het einde van de periode vaststellen dat de overeenkomst niet is nageleefd. Eind dit jaar zien we dan wel. Zeker in juridische zaken antwoord ik nooit op hypothetische vragen. Belangrijk is wel dat er drie bouwaanvragen lopende zijn, twee voor hangaars en één voor de vismijn zelf.”

“Je moet uit de Vlaamse Visveiling stappen, zegt Groen. Maar als wij er zelf uitstappen, moet de Vlaamse Visveiling die overeenkomst niet meer naleven. En de vismijn zelf weer opstarten? Dat kan niet. Dat heeft de Europese Commissie duidelijk gezegd. We mogen dat alleen als we kunnen aantonen dat we het geïnvesteerde geld terug zullen zien en louter als een handelaar actief zullen zijn. We hebben dat destijds geprobeerd, maar het is van tafel geveegd door de Europese Commissie. Dat gaat niet en Groen weet dat ook”, aldus Vande Lanotte. “De voorbije 20 jaar hebben wij maar een keer of twee meer dan 40% gehaald. In 2000 haalden we 15 of 16%. De norm van 45% is dan ook heel hoog. Al heeft de Vlaamse Visveiling het wel getekend.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier