Oostende legt nachtwinkels aan banden

Redactie KW

De badstad werkt aan een reglement om het aantal nachtwinkels te beperken. In augustus komt het voorstel op de gemeenteraad.

Er zijn in Oostende naar schatting vijftig nachtwinkels. Die situeren zich in het centrum, op het Westerkwartier en in de drukbevolkte woonwijken. Op de buitenwijken zijn er beduidend minder nachtwinkels. “Er is een wildgroei en als iemand geen werk vindt dan probeert hij toch ook eens een nachtwinkel open te houden. De eigenaars veranderen vlug”, luidt het bij de stad.

Burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.a): “Het reglement was niet toepasbaar want in een toeristische zone mochten alle winkels 24 uur per dag open zijn. Dat leidde er toe dat we heel veel nachtwinkels hebben en veel daarvan niet rendabel zijn. Toch zijn nachtwinkels nodig in een stad en daarom komt er een reglement. Het zal leiden naar minder nachtwinkels en meer rendabele zaken.”

Speerpunt in het plan zijn de afstanden tussen de nachtwinkels : minimaal 300 meter in het centrum en 1 km buiten die zone. Oostende werkt aan een uitdoofbeleid : “We werken met een overgangsregeling. Die mensen zullen niet van vandaag op morgen moeten stoppen. Het komt in augustus op de gemeenteraad en zal ingaan begin 2017.” (efoo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier