Oostende heeft Masterplan Vismijnsite klaar

Redactie KW

Als alles goed gaat kan eind 2015 de start gegeven worden van de bouw van de nieuwe vismijn.


Die maakt deel uit van het Masterplan Vismijnsite dat het schepencollege van de stad Oostende maandag goedkeurde. Opvallend is dat er ook een besluit is genomen rond het visserijdok. Dat wordt dan toch niet gedempt.

Oostende was al een tijdje aan het werk om in samenspraak met de Vlaamse Visveiling te zoeken naar een goede invulling van de hele site. De knopen zijn ontward en doorgehakt. De opvallendste knoop was die van de vismijn zelf. Die verhuist niet naar de achterhaven, zoals bepaalde actiegroepen het gewild hadden, maar komt vooraan de oude gebouwen. “Dat was niet realistisch”, aldus schepen van Visserij Johan Vande Lanotte. “Het deel waar de actiegroepen een exporuimte en feestzaal inplanden, wordt de nieuwe vismijn. We gaan voor het behoud van enkele elementen van de oude gebouwen, zoals de voorgevel.”

Landmark?

De bouwaanvraag zal midden november nog worden ingediend. De vismijn moet zorgen voor een herbronning van alle visserij- en watergebonden activiteiten. Of de nieuwe site een landmark zal worden, zoals vaak geopperd werd, is nog niet duidelijk. “De Vlaamse Visveiling is een bedrijf, en het is maar de vraag of zij het financieel kunnen opbrengen om hier een grootschalig monument te plaatsen”, klinkt het.

Opvallend is dat ook dat viswinkeltjes aan het begin van de site moeten verhuizen naar een ander deel van het gebouwencomplex. Zij moeten plaats ruimen voor nieuwe loodsgebouwen en pakhuizen.

Nog opmerkelijk is dat het Visserijdok niet gedempt zal worden. Die optie lag op tafel als uitbreiding van de havenactiviteiten, maar voorlopig is er nog ruimte genoeg.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier