Ook afdeling in Brugge van Fluxys staakt vandaag mee

Redactie KW

De acties bij gasnetbeheerder Fluxys breiden uit.

De maandag opgetrokken stakingspost op de Fluxys-site in Grâce-Hollogne blijft er ook vandaag staan, terwijl in Vlaanderen technici in vier Fluxys-buitencentra (Brugge, Genk, Merksem en Wetteren) het werk hebben neergelegd. Dat werd vernomen bij de bonden.

Volgens Chris Vanmol van ACV bouw – industrie & energie gaat het in de buitencentra om zowat 150 mensen. Dat zijn werknemers die zorgen voor het onderhoud van de compressiestations of ‘patrouilleurs’, die de gasleidingen controleren.

De acties houden verband met het efficiëntieplan dat de directie aan het implementeren is. Gazelco-secretaris Jan Van Wijngaerden hekelt ‘de onzekerheid daarrond en vooral het gebrek aan communicatie en duidelijkheid’ vanwege de directie. “Mensen willen weten waar ze aan toe zijn. Met meer communicatie zou een groot deel van de problemen al opgelost zijn”, klinkt het.

Nog geen overleg gepland

Momenteel is er nog geen overleg gepland tussen directie en vakbonden. Van Wijngaerden benadrukt dat de bonden beschikbaar zijn. Volgens de Gazelco-secretaris zou met het plan een 100-tal banen sneuvelen, waarmee het personeelsbestand bij Fluxys onder 1.000 zou zakken. Bij ACV spreekt men van 150 bedreigde personeelsleden.

De directie zei maandag dat het niet gaat om een herstructureringsplan en dat de gevolgen voor de werkgelegenheid nog niet bekend zijn.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier