Ontmijningsonderzoek op zee gaat Nemo-project vooraf

Het ontmijningsonderzoek kadert in de voorbereidingen van het grote Nemo-project. © Hollandse Hoogte / Clemens Rikken
Redactie KW

Op dit moment is er een grootschalige zoektocht aan de gang naar munitie uit de Tweede Wereldoorlog op de Noordzee. Die werken gebeuren naar aanleiding van de aanleg van een hoogspanningskabel tussen Groot-Brittannië en België, het zogenaamde project Nemo Link. Woensdag meerde het opsporingsschip Olympic Intervention even aan in Oostende.

De Belgische netbeheerder Elia en hun Britse sectorgenoot National Grid zijn bezig met de aanleg van de eerste elektrische interconnector tussen België en Groot-Brittannië, tussen Zeebrugge en Brugge en het Britse Richborough. Die onderzeese verbinding moet het mogelijk maken vanaf 2019 elektriciteit uit te wisselen tussen beide landen. Het gaat om een kabel van ruim 140 kilometer waarvan 130 kilometers onderzees.

Een huzarenstukje waar veel voorbereidende werken aan voorafgaan. Om het plaatsen van de kabel in alle veiligheid te kunnen uitvoeren, is er in de Noordzee een opsporing en opruiming van bommen en explosieven aan de gang. Aan Britse kant zijn al zeventien explosieven gevonden. Die werden in samenwerking met de Belgische, Franse en Britse marine geneutraliseerd. Nu start er ook een ontmijningscampagne aan Belgische zijde.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier