“Onaanvaardbaar, maar ook enkele reacties zijn het fatsoen voorbij”

© RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Els De Rammelaere, burgemeester van Tielt, is geschokt. Diep geschokt. Vooreerst door de wansmakelijke praktijken in het slachthuis. “We krijgen ook haatmails binnen. Elk fatsoen is weg. Ook dit kan niet.”

“Ja, ik ben een vleeseter. En ik zal vlees blijven eten.” Dat zegt Els De Rammelaere, burgemeester van Tielt. “Maar de beelden die we te zien kregen, zijn wansmakelijk. Onaanvaardbaar! Vreselijke praktijken. Maar ik vermoed echter dat we in een slachthuis nooit ‘mooie beelden’ te zien kunnen krijgen.”

“In het begin van de legislatuur hadden we meer contact met de directie, dan nu. Die was en is luisterbereid, ja. Als stadsbestuur zijn we altijd bijzonder alert gebleven. Door onze opmerkingen daalde de geur- en geluidshinder, wordt een alternatieve weg gebruikt. In elk advies stelden we uitdrukkelijk tégen een verdere uitbreiding te zijn. Dat signaal gaven we donderdagavond ook nog eens op de gemeenteraad.”

Niet de gemeente maar de provincie verleent onder meer een milieuvergunning. “Wat daar gebeurde, is totaal ontoelaatbaar. Maar dit is inderdaad ook slechte reclame voor onze stad, maar we kunnen er niks aan doen. We hebben er niet om gevraagd. Als stad word je hierin meegezogen.”

Op het stadhuis van Tielt en bij leden van het college van burgemeester en schepenen zijn de haatmails niet te tellen. “Elk fatsoen is weg, vreselijk. We krijgen afgrijselijke beelden (zie foto onder) in onze mailbox, onvoorstelbaar. Vaak worden ook de meest gore mails (boven, rechts onder) aan het bedrijf zelf gestuurd, waarbij wij dan in cc staan. Heel veel Nederlanders viseren ons, maar wij kunnen er niks aan doen. Integendeel, we hebben al onze verantwoordelijkheid genomen. En blijven dit in de toekomst doen.”

Stil protest

Animal Rights plant op maandag 3 april ‘stil protest’ aan het slachthuis in de Hoogserleistraat. “Nee, ik verbied die actie niet. We zitten met directie en politie samen om alles rustig te laten verlopen. Anders wordt ingegrepen. Protest mag, maar dan in alle sereniteit”, zegt burgemeester Els De Rammelaere.





Stefanie De Coninck, kok en restauranthouder QV

“Zelfs horecazaken worden geviseerd”

Foto RN
Foto RN© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Met haar partner Michael Schoonaert houdt Stefanie De Coninck het bekende restaurant QV in de Kortrijkstraat open. “Zoals zovelen was ik er ook niet goed van, verschrikkelijk. Dat is echter totaal onaanvaardbaar. Ik ben zelf de dochter van varkenshouders, en ik ken de sector uitermate goed. We werken in QV uiteraard ook met vlees, ook met varkensvlees. Wij weten echter perfect van waar het komt en op welke manier de dieren worden geslacht. We maken er trouwens een erezaak van om altijd met lokale producten te werken. Zo steunen we niet alleen de lokale landbouwers, maar kennen we ook beter de afkomst van onze producten, die we met zorg bereiden. Deze commotie is slecht voor het imago van Tielt. Ook de reacties die de horecazaken krijgen, zijn niet te tellen. Dat is bijzonder jammer. Want geen enkele collega kan en mag voor dit schandaal met de vinger worden gewezen.”

Evelien Martens, dochter varkenshouder

“Negatieve commentaren op mij Facebook-post kwetsen me enorm”

Evelien Martens, dochter van varkenshouders, postte na het uitbreken van de heisa na de horrorbeelden in het slachthuis van Tielt, een bericht op Facebook. Haar persoonlijke boodschap werd honderden keren gedeeld. Ze kreeg een tsunami aan reacties. “De ene al positiever dan de andere. Nee, ik wil er niet meer uitgebreid op terugkomen. Mijn reactie spreekt voor zich. Ik denk dat de meeste landbouwers met grote minachting naar de beelden hebben keken. Niemand keurt zo’n gedrag goed en er zijn zeker oplossingen voor dit probleem. Ik vind het echter jammer dat Gaia en andere instanties van de situatie misbruik maken om anderen aan te sporen om vegetarisch te leven. Ik vind het dan ook heel toevallig dat dit filmpje opduikt midden in de dagen-zonder-vleescampagne. Ik hoop dat de beelden in de juiste context worden geplaatst. Dit zijn momentopnames. Ik hoop dat men beseft dat de schuld niet bij de boeren ligt. Maar ook de landbouwers worden hard getroffen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier