Omzet Barco blijft onder verwachtingen, bedrijf belooft maatregelen

Redactie KW

Het technologiebedrijf waarschuwt vrijdag in een trading update dat het dit jaar onder de verwachtingen zal presteren. De beurskoers zakt in.


Barco publiceert zijn halfjaarcijfers pas op 23 juli, maar laat nu al weten dat de omzet met 500 miljoen euro ongeveer 17 procent onder die van vorig jaar zal liggen. De beeldschermspecialist had voor dit jaar een vlak verloop van de resultaten vooropgesteld, maar geeft nu aan dat bedrijfskasstroom en omzet dit jaar toch een lichte daling zullen vertonen.

Meteen 10 procent naar beneden

Beleggers kunnen dat niet smaken en dumpen het aandeel. Om 09.45 uur had het aandeel Barco al bijna 10 procent van zijn waarde verloren. Daarmee valt de koers terug op het niveau van begin mei. KBC Securities heeft zijn advies aangepast van opbouwen naar houden en verlaagt het koersdoel van 60 naar 56 euro. Nu is een Barco-aandeel 53,30 euro waard.

Maatregelen

Barco zegt maatregelen te nemen om de uitgaven af te remmen en om de verkoop aan te zwengelen voor de divisie Industrial & Government en de LiveDots activiteit, waar de voornaamste oorzaak van de negatieve groei ligt. Over de inhoud van die maatregelen wil het bedrijf nog niets kwijt. “Dat zal eerst binnen het bedrijf besproken worden”, zegt directeur Investors Relations Carl Vanden Bussche.

Bij de vakbonden heerst niet meteen grote ongerustheid. Zij werden vrijdagochtend op een bijzondere ondernemingsraad op de hoogte gebracht. “Er is al een tijdje een aanwervingsstop, terwijl tijdelijke- en interimcontracten worden afgebouwd, maar ik verwacht nu niet meteen een grote herstructurering””, zegt Piet Decavele, secretaris voor de regio Kortrijk bij ACV. “Het is geen geheim dat Barco bekijkt of bepaalde activiteiten beter kunnen worden verkocht, en dat zou een invloed kunnen hebben op het personeel.”

Het bedrijf laat in de trading update weten dat “een aantal vooraanstaande industriële ondernemingen” interesse heeft getoond in de divisie Defense & Aerospace en sommige Venture activiteiten. “Deze bedrijven hebben een meer gerichte focus in de desbetreffende markten en hebben hun blijken van interesse aan Barco overgemaakt”, luidt het. Barco beslist voor eind augustus of hieraan gevolg wordt gegeven.

Barco is actief in meer dan 90 landen met 4.000 werknemers. Daarvan werken er ongeveer 1.600 in vestigingen in Kuurne en Kortrijk.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier