Oedelemse brouwer Andy Dewilde creëert uniek wortelbier

Wortelbier gebrouwen door Het vliegend Paard in Oedelem © MVN
Redactie KW

De Oedelemse brouwer Andy Dewilde, schepper van de bekroonde Préaris, experimenteert erop los en pakt uit met knaloranje wortelbier. “Ik zoek enkel nog een goede naam”, lacht de 41-jarige bierpionier. “En deze winter ga ik aan de slag met spruiten.”

Sinds hij in 2011 werd verkozen tot beste hobbybrouwer van het land heeft Andy Dewilde (41) van brouwerij Vliegende Paard Brouwers in Oedelem niet stilgezeten. Van zijn bekroonde bier Préaris bestaan intussen een veertigtal variëteiten, waarvan een zestal vaste die hun weg vinden tot in Japan, Rusland en de Verenigde Staten. Andy is nu al bijna vier jaar fulltime brouwer en opende in februari vorig jaar naast zijn woning in de Beverhoutsveldstraat een degustatieruimte waar hij naar hartenlust met nieuwe biersmaken experimenteert.

Katsuobushi ?

Deze winter zijn spruiten aan de beurt

Zijn nieuwste creatie is een knaloranje bier op basis van wortelen. “Ik vertrek van een tarwebier waar ik biologische wortelen aan toevoeg”, verduidelijkt Andy. “Op die manier verkrijg ik een licht, zomers biertje met een zuivere wortelsmaak en een alcoholpercentage van vier procent. Het bier krijgt zijn oranje kleur enkel en alleen door de toevoeging van wortelen. Er komen geen kleurstoffen aan te pas. Ik ben nu enkel nog op zoek naar een goede naam.” Eerder maakte Andy op dezelfde wijze al bier met onder meer watermeloen, perzik, granaatappel en rode biet. “Het rode bietbier is heel populair in restaurants“, stelt hij. “Op vraag van Bistro Bruut in Brugge ontwikkelde ik een bier op basis van katsuobushi. Dit zijn gerookte, gedroogde en gefermenteerde tonijnschilfers. Dat bier wil ik graag nog wat verder uitwerken. Voorts maakte ik ook al bieren op basis van thee en komende winter ga ik aan de slag met spruiten. Als basis voor het spruitenbier zal ik gose gebruiken, een bijzonder bier dan in Duitsland gebrouwen wordt. Graag zou ik ook nog een bier willen maken met de Japanse rijstwijn saké.”

Degusteren ter plaatse

Binnenkort 400 liter ‘speciallekes’ per week

Het wortelbier van Andy zal op 5 augustus voor het eerst geproefd kunnen worden tijdens de opendeurdag in zijn degustatieruimte. Ook tijdens de viering van het zesjarig bestaan van zijn brouwerij op 9 en 10 september zal het wortelbier, evenals de vele andere biersoorten, geserveerd worden. “Momenteel kan ik hier ter plaatse slechts vijftig liter per week brouwen. Maar tegen oktober zal hier een brouwerij staan waarmee ik 400 liter per week kan brouwen en tot commercialisering van de speciallekes over kan gaan. De vaste Préaris-bieren worden uiteraard hier niet gebrouwen maar in de Proefbrouwerij in Lochrisiti en De Struise Brouwers in Oostvleteren.” De degustatieruimte van de Vliegende Paard Brouwers elke tweede zaterdag van de maand open. Meer info vind je op de Facebookpagina van de Vliegende Paard Brouwers en www.prearis.be.

AFr