OCMW site Damme geraakt niet verkocht

© Foto PDV
Redactie KW

Bij de openbare verkoop van vrijdagavond van vijf loten op de historische rusthuissite van het OCMW in Damme centrum waren de biedingen dermate laag dat niets kon worden toegewezen. “Er is teveel onduidelijkheid over wat je er mee mag aanvangen”, klonk het bij meerdere aanwezigen.

Het dossier van de herbestemming van de historische OCMW site in het centrum van Damme sleept al meerdere jaren aan. Na de verhuis van het OCMW met haar sociale dienstverlening en rust- en verzorgingstehuis naar Sijsele werd een masterplan opgemaakt voor een visie op de toekomst van deze site en haar omgeving. Het masterplan op zich werd uiteindelijk niet formeel goedgekeurd door de OCMW-raad en gemeenteraad, maar sowieso kon een verkoop van vijf gebouwen op de site niet langer uitgesteld worden. Er werd dus reikhalzend uitgekeken naar de openbare verkoop.

Deze vond vrijdagavond plaats en er doken alvast heel wat geïnteresseerden op. Al snel bleek echter dat de meesten vooral uit nieuwsgierigheid waren opgedaagd want de biedingen bleven beperkt en waren vooral erg laag. Voor het grootste lot, de zogenaamde Sint-Jansvleugel, waarop volgens een aanwezig bouwpromotor wel een dertigtal wooneenheden te realiseren zijn, werd nauwelijks 500.000 euro geboden. Zoals verwacht niet voldoende voor het OCMW, dus werd het niet toegewezen. Ook voor de schuur, die mogelijkheden zou bieden voor een horecazaak, werd met 175.000 euro niet voldoende geboden om toe te wijzen. Voor de voormalige wasserij en keuken, die vooral geschikt lijken als gezinswoning, werd met telkens 160.000 euro niet voldoende geboden volgens het Damse OCMW.

Hetzelfde verhaal voor lot 5, de voormalige verblijfplaats van de zusters, waarvoor slechts 200.000 euro werd geboden. Ook het voorstel van de notaris om diverse loten te koppelen bracht geen gunstig resultaat. Bij navraag onder de aanwezige bieders bleek dat men niet voluit durft gaan omdat er nog veel onzekerheid is over wat de precieze mogelijkheden zijn met de site die een beschermd stads- en dorpszicht uitmaakt. De afdeling Onroerend Erfgoed van het Vlaams Gewest laat voorlopig immers niet of nauwelijks in haar kaarten kijken en wacht concrete dossiers af. Het OCMW liet weten niet verbaasd te zijn over het verloop van de openbare verkoop en stelde dat ze de loten hoogstwaarschijnlijk via een agence of uit de hand zullen verkopen. (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier