Nog één slagerij in Westrozebeke

Redactie KW

Weldra sluit ‘slagerij en traiteurzaak Rudy en Gerda’ in Westrozebeke de deuren. Na de sluiting van deze charmante beenhouwerij op de hoek van de Dorpsstraat blijft er nog slechts één beenhouwerij over.

Rudy Degryse (62) en Gerda Verhaverbeke (59) startten in maart 1986 hun beenhouwerij op in de Dorpsstraat nummer 1 op de hoek met de welgekende rotonde in Westrozebeke. De tien jaar daarvoor werkten ze allebei bij vleesverwerkingsbedrijf Westvlees in het dorp. Gerda wenste echter een nieuwe wending te geven aan hun beroepscarrière en ze besloten om samen een beenhouwerij op te starten.

Rue des Bouchers

Een uitdaging die niet zonder risico was, want er waren toen al drie beenhouwerijen in het dorp. En enkele maanden later kwam er zelfs nog een vijfde beenhouwerij bij.

“In het begin was het knokken voor onze plaats tussen de andere beenhouwerijen in het dorp. Zeker toen er iets na onze opening een jonge en gedreven vijfde beenhouwer startte in de Dorpsstraat”, vertelt Gerda. “De Dorpsstraat werd toen ook wel eens de ‘Rue des Bouchers’ genoemd. We hebben ons toen bewezen en kunnen wel zeggen dat we een gevestigde waarde werden.”

“Onze slagerij was vooral gekend voor onze zelfgemaakte hespen en boerenpaté. Het recept voor mijn boerenpaté heb ik van een dametje uit Passendaele, de weduwe van een voormalige beenhouwer”, vertelt Rudy.

“De beslissing om eind maart 2017 te stoppen, hebben we twee jaar geleden genomen. Rudy liep dat jaar een hartinfarct op tijdens de Ommegang Kermisperiode in juli 2015. Dat jaar stierf ook de lokale dagbladhandelaar Jacques Degandt net voor zijn pensioen.”

“We willen samen nog zoveel mogelijk genieten van ons leven. Wat meer met de mobilhome op reis gaan naar Frankrijk, Italië en Spanje. Meer tijd maken voor de kleinkinderen en onze dochters Isabelle en Heleen wat ontlasten van hun huishoudelijke taken.”

Rudy is tevens gepensioneerd brandweerman van de post Westrozebeke en coördinator van het Buurt Informatie Netwerk. Gerda is lid van Femma Westrozebeke.

Verhuis

Sinds halfweg december staat de beenhouwerij nu te koop. Rudy hoopt dat er een nieuwe beenhouwer komt want hij vindt dat er wel nood is aan twee slagers in Westrozebeke.

Bij het stopzetten van de beenhouwerij komt ook een verhuis te pas. Gerda en Rudy verhuizen naar hun huis langs de Ommegang West, waar voorheen de ouders van Gerda woonden.

“We zijn al een tijdje bezig met het opknappen van het huis met schilder- en behangwerken, een nieuwe veranda en tuinhuisje. We zien er wel naar uit en kunnen met een goed gevoel terugkijken op onze loopbaan. We hebben altijd samen willen werken en nu gaan we samen met pensioen.”

Open op zondag

“Het contact met de mensen gaan we natuurlijk wel missen. Vroeger waren we op zondag ook nog open tot 19 uur. Er werd toen veel afgelachen. De mensen hadden toen tijd.”

“In die meer dan dertig jaar zie je generaties ouders en kinderen groot worden. Voor onze klanten zullen we de laatste week van maart nog een speciale attentie voorzien”, vertellen Rudy en Gerda.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier