Noble Chocolates uit Veurne start nieuwe productielijnen op

© Myriam Van den Putte
Redactie KW

Een van de grote spelers in de West-Vlaamse chocoladewereld is Noble Chocolates. Toen zaakvoerder Patriek Destrooper afscheid nam van zijn familiebedrijf met de wereldvermaarde koekjes en wafels, wilde hij voor Noble Chocolates op dezelfde manier een sterk merk uitbouwen. Met o.a. de nieuwe lijnen zullen er in de toekomst nog extra werkkrachten nodig zijn.

“We zijn in 2000 gestart met één product: onze bekende chocoladecups, die nog altijd worden gemaakt met eigen geconstrueerde machines”, zegt Patriek Destrooper. “Zo’n machine is nergens te koop. Het unieke is dat daardoor onze cups een flinterdun fijn kuipje vormen met een voetje onderaan. Dat zorgt voor een aparte mondsensatie met een krokante bite. Het accent ligt op de vulling, want die primeert en is trouwens veel duurder dan de chocolade. Onze kwaliteit kunnen we verzekeren omdat we met de beste producten werken zoals Callebaut chocolade en onze recepturen worden uitgewerkt door een maître chocolatier die ook innovatieve smaken voor de vullingen bedenkt.”

“Niet alleen het product is belangrijk, maar ook de verpakking moet onze stijl en elegantie uitstralen. Intussen hebben we nieuwe lijnen uitgewerkt, die we het hele jaar door op de markt kunnen zetten. De cups waren vooral een eindejaarsproduct, maar blijven wel een van onze trendsetters. Door onze combinatie van automatisatie en grote hoeveelheden kunnen we onze producten met een premium-kwaliteit toch aanbieden tegen aantrekkelijke prijzen.”

Japanse interesse

Export manager Luc Dewaele licht de drie nieuwe lijnen toe. “Bij de ‘clusties’ moet je denken aan clusters. Het zijn krokante pralines waarin granen en rice crispies verwerkt zijn, maar waar de chocolade voor de binding zorgt. De tweede lijn zijn onze minitabletjes met een vulling van verschillende smaken. Ook onze sticks zijn heel nieuw. Ook in de smaakbeleving hebben we voor vernieuwing gezorgd: in de donkere sticks is parelsuiker verwerkt, in de witte zitten rice crispies en de melkchocolade bevat cacao nibs. De sticks zitten in de testfase, maar de contracten voor binnen- en buitenland liggen klaar. Verder hebben we ook onze individueel verpakte cups, die luchtdicht verpakt worden en daardoor een langere houdbaarheid hebben en ze zijn bijvoorbeeld ideaal voor de luchtvaart. Ze worden ofwel in kartonnen doosjes verpakt of in luxueuze blikken doosjes. Ook Japan is bijzonder geïnteresseerd in deze individuele verpakkingen.”

“Onze hele provincie wordt geassocieerd met Brugge en het historische verleden”

De chocolade wordt aangeleverd via vier tanks in pipelines en wordt dan ‘getempereerd’, een bewerking waardoor chocolade glanzend en egaal blijft. “We kunnen 1.500 kilogram per uur tempereren”, zegt Patriek. “Het overschot dat achterblijft in de ‘tempereuses’ gaat terug naar de tank.”

In de productiehal toont Patriek de peperdure Zwitserse machine, die eruit ziet als een ingewikkeld raderwerk. “Dat is onze gesofisticeerde wikkelmachine voor onze ‘nobletjes’. Aan de andere kant staat onze ‘flowpack’ machines van Japanse makelij voor folieverpakkingen. We hebben ook zwaar geïnvesteerd in onze ‘one-shot-lijn’, waar de vulling en de chocolade in één keer verwerkt wordt. Hier worden 600 producten per minuut verwerkt.”

Extra werkkrachten

Luc Dewaele toont het voorontwerp waar het bedrijf in de toekomst mee wil uitpakken. “We zijn met een studiebureau in zee gegaan omdat we ons, vooral exportgericht, op een unieke manier willen profileren. In het buitenland kent geen enkele klant Veurne, maar wel Brugge. Onze hele provincie wordt geassocieerd met Brugge en het historische verleden van de stad. Dus hebben we iets bedacht dat zowel naar het rijke verleden wijst als naar onze innovatieve instelling. Er zal nog aan gesleuteld worden, maar die richting willen we zeker uitgaan.”

Vandaag zijn er een 40-tal werknemers vast in dienst in Veurne en worden er geregeld interimwerkkrachten ingeschakeld. Maar met de nieuwe lijnen, de kaaskoekjesafdeling en het gamma waarin afgeleide producten van chocolade met een lange houdbaarheid worden aangeboden, zullen er in de toekomst nog extra werkkrachten nodig zijn.

Nieuwe fabriek

In Roeselare heeft Noble Chocolates een nieuwe fabriek opgestart waar kaaskoekjes worden geproduceerd. “Het Savoury-gamma is ook weer uniek”, zegt Patriek Destrooper. “Deze koekjes worden gemaakt met verse boter, maar we hebben een speciale receptuur ontwikkeld waarbij de koekjes worden gebakken met 25% kaas, helemaal niet zoals de traditionele kaaskoekjes met blader- of zanddeeg. We verwerken er onder meer Franse roquefort in, Engelse cheddar en oude gouda en gebruiken drie jaar oude gerijpte kazen. Daarnaast hebben we onze Silver Line met minder lang gerijpte kazen. Vanaf nu wordt dit assortiment aangeboden in alle tankstations van een bekend merk. Onze werknemers in Veurne zullen ook allemaal een opleiding krijgen in Roeselare.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier