Nina en Ursy openen ‘t Plein: “Geen kaartershuisje, geen project: zo eenvoudig was het”

Ursy Pattyn en Nina Manderick baten straks horecazaak 't Plein uit. © LOO
Axel Vandenheede

Op 1 juni opent in het kaartershuisje op het Plein een nieuwe horecazaak: Nina Manderick en Ursy Pattyn baten vanaf dan namelijk ‘t Plein uit. “Van de acht kandidaten hadden zij met voorsprong het beste concept”, aldus het stadsbestuur. “We zijn blij dat we deze uitdaging kunnen aangaan”, stellen beide vriendinnen.

De revival van het Plein in Kortrijk lijkt nu écht te kunnen beginnen: in het kaartershuisje, dat in de stijl van Expo 58 werd gebouwd, komt een horecazaak. De uitbaters van dienst worden Nina Manderick (42) en Ursy Pattyn (45). “Eind november lanceerde stad Kortrijk een oproep”, stelt Arne Vandendriessche (Open VLD), schepen van Mensen en Gebouwen. “We wilden het kaartershuisje een nieuwe invulling geven.”

Dat huisje had, zoals de naam het doet vermoeden, onderdak gegeven aan kaarters, maar ook het straathoek- en buurtwerk heeft er een tijd zijn uitvalsbasis gehad. “We hadden een creatieve invulling voor ogen”, pikt schepen van Economie Rudolf Scherpereel (N-VA) in. “Meteen na de oproep bleek dat er veel interesse was en op het toonmoment kwamen 35 geïnteresseerden opdagen.”

85 op 100

Stad Kortrijk kreeg uiteindelijk acht dossiers binnen. Arne Vandendriessche: “Die dossiers zijn door een onafhankelijke jury beoordeeld. Onder meer Matthieu Beudaert van Table D’Amis, stadsarchitect Mathieu Desmet, gebiedswerker Thorin Levecque en horecamanager Elke Vanderbeken zaten in de jury. Het creatieve concept van Nina en Ursy kwam met voorsprong als beste uit de bus: ze kregen 85 punten op 100.”

Dat wil niet zeggen dat de andere kandidaten geen mooie concepten op tafel konden leggen“, pikt Rudolf Scherpereel in. “Integendeel, in een aantal zit er zeker muziek. Met die mensen willen we rond de tafel zitten en samen met hen een handelspand zoeken. Dat kan in het kader van Kortrijk Zaait. Ik ben ervan overtuigd dat we zo nog meer dromen kunnen doen uitkomen.”

Zo ziet de binnenkant van het kaartershuisje er momenteel uit.
Zo ziet de binnenkant van het kaartershuisje er momenteel uit.© LOO

Maar terug naar het winnende concept. De jury omschreef dat als creatief, realistisch en buurtversterkend. “De twee vrouwen hebben ook een groot netwerk in Kortrijk, wat belangrijk is om volk over de vloer te krijgen.”

Zoveel lof doet beide vriendinnen toch wel een beetje blozen. “We zijn vereerd en blij dat we deze uitdaging kunnen aangaan“, vertelt Nina, die getrouwd is met Peter Deurinck, zaakvoerder van de cafés Den Trap en Den Bras in de Burgemeester Reynaertstraat. “Toen we de oproep zagen, voelden we het kriebelen. In die mate zelfs dat we absoluut in het kaartershuisje wilden opstarten. Het was ofwel daar, ofwel nergens.”

De Potjes

“Onze bedoeling is om er een leuke horecazaak van te maken, waar je een snelle en betaalbare hap en een lekker drankje kunt kopen. Wat drankjes betreft denken we aan Omer, zelfgemaakte picon, een lekker koffie… We willen ook variëren naargelang het seizoen: sangria in de zomer, jenever en glühwein in de winter… Eten zal je bij ons ook kunnen doen. Een ijsje, bijvoorbeeld, of tapas. De Potjes mogen natuurlijk ook niet ontbreken.”

“Met andere kandidaten willen we nieuwe projecten opstarten via Kortrijk Zaait” – Rudolf Scherpereel, schepen van Economie

Logisch, want Ursy is met Tom Brys zaakvoerder van De Potjes. Dat zijn verse en zelfgemaakte gerechten in een klein glazen potje die je al dan niet nog moet opwarmen. “We verhuizen voor alle duidelijkheid niet naar het kaartershuisje“, stelt Ursy. “We blijven op het Conservatoriumplein, maar op het Plein zal je dus ook Potjes kunnen kopen. We zullen ook andere meeneemgerechten aanbieden.”

Ursy en Nina voorzien behalve enkele zitplaatsen binnenin ook een ruim terras buiten. “Over de afmetingen van het terras moeten we nog overleg plegen”, stelt Arne Vandendriessche nog. “Het belangrijkste zal zijn dat er een pad vrij blijft voor de wandelaars in het park. Sommige scholen komen ook naar hier voor de les lichamelijke opvoeding, de leerlingen moeten dus hun rondjes kunnen blijven lopen.”

Nog meer terrassen?

“We willen niet alleen een mooi terras, er moet hier ook iets te beleven zijn”, pikt Nina in. “We willen twee petanquebanen aanleggen en kinderen zullen met loopfietsjes en een gocart kunnen rijden terwijl hun ouders of grootouders zitten te genieten. We mikken op jonge gezinnen en scholieren, net als op toeristen. (lachje) Al is iedereen natuurlijk meer dan welkom.”

De zaakvoerders willen op 1 juni openen. “Sinksen komt te vroeg, we willen pas openen als alles klaar is“, vertellen ze. Er moet dan ook nog wel een en ander gebeuren, want het kaartershuisje is zowat een ‘holle doos’. De schilderwerken en de dakwerken gebeuren op kosten van stad Kortrijk. Arne Vandendriessche: “Als de dames het willen, kunnen we ook een opening maken in de gevel naar de straatkant toe.”

Voor Ursy en Nina breken hoe dan ook heel drukke maanden aan. “Begin deze week heb ik mijn ontslag ingediend bij het Centrum voor Leren en Werken, waar ik les gaf”, stelt Nina nog. Zij en Ursy zullen deze zomer misschien niet de enigen zijn met een terras in het park op het Plein. “Andere horecazaken rond het park kunnen ook dit initiatief nemen“, besluit Arne Vandendriessche. “Ze moeten zich wel eerst richten tot de stad.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier