Nieuwste windmolenpark op zee goed voor investering van 1,1 miljard

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Het toekomstige offshore windmolenpark Rentel heeft maandag de financiering rond gekregen.

Het windmolenpark 40 kilometer ten noorden van Oostende is goed voor een investering van 1,1 miljard euro, zo bleek maandag bij de toelichting van de ‘financial close’.

Rentel, het vijfde Belgische windmolenpark op zee, zal bestaan uit 42 windturbines, goed voor 309 megawatt (MW) geïnstalleerd vermogen en 1,1 gigawattuur (GWh) productie per jaar, goed voor 285.000 gezinnen. De nieuwe turbines zullen de grootste tot nog toe worden in de Noordzee.

De bouwwerken starten nu en de werken op zee vangen in de lente van 2017 aan. Medio 2018 moet de eerste stroom op het net zijn en tegen eind 2020 moet Rentel volledig operationeel zijn.

Rentel zal naar eigen zeggen tijdens de bouw en ontwikkeling 1.400 directe en 1.400 indirecte jobs opleveren. Eens operationeel is er sprake van 100 jobs op de lange termijn.

De closing is wel nog onder voorbehoud van de goedkeuring door de Europese Commissie. Die bekijkt of de subsidiëring marktconform is. Rentel heeft er alvast een groot vertrouwen in dat de goedkeuring binnenkort volgt. Het antwoord van Europa wordt binnen 6 weken tot 2 maanden verwacht, verduidelijkt het kabinet van federaal energieminister Marie Christine Marghem.

Rentel kan samen met Norther, een ander gepland windmolenpark in de Belgische Noordzee, rekenen op zowat 4,5 miljard euro subsidiëring over 19 jaar. Dat is 1,1 miljard euro en 1 jaar minder dan initieël voorzien onder de vorige regering. In ruil werd de concessie wel met twee jaar opgetrokken tot 22 jaar. De regering-Michel raakte het begin juni eens over de regeling. Bij sommige regeringspartijen was er een vrees voor oversubsidiëring, gezien de heisa rond de zonnepanelen in Vlaanderen.

Nieuwste windmolenpark op zee goed voor investering van 1,1 miljard
© Getty Images/iStockphoto

Daar komt de bouw van een windmolenpark in het Nederlandse Borssele bovenop, dat 2,5 miljard euro subsidie minder zou krijgen. Op vraag van Marghem werd inmiddels een studie besteld bij de federale energieregulator CREG over de marktevolutie van de subsidiëring van windmolenparken op zee. Marghem heeft die studie vandaag ontvangen, zo liet ze maandag optekenen. Over de inhoud kon de minister echter nog niets kwijt.

Nog drie windmolenparken

Maar de studie van de CREG over Borssele en het Merkur-park in Duitsland zal wel een rol spelen bij de subsidiëring van de drie parken die nog op de plank liggen: Mermaid, Northwester II en Seastar. Zowel Marghem als staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer benadrukken wel dat het project in het Zeelandse Borssele een pak groter is (700MW) en dat de projecten niet zomaar te vergelijken zijn. Nederland werkt met tenders en België met domeinconcessies.

Rentel heeft acht aandeelhouders, onder wie baggergroep DEME, dat de funderingen zal bouwen en de molens plaatsen. Het project wordt mede gefinancieerd door een consortium van de Europese Investeringsbank en acht financiële instellingen. De EIB pompt 300 miljoen euro in het project, waarvan 250 miljoen via het Juncker-fonds. Siemens levert de windmolens.

“Het was een lang proces om tot hier te geraken”, zei Rentel-CEO Nathalie Oosterlinck. “Vandaag was voor ons een belangrijke dag en hebben we eindelijk de kredietovereenkomsten getekend met alle banken en financiers.” Oosterlinck benadrukte nog dat het project zal bijdragen aan de Belgische klimaatdoelstellingen en de energie-onafhankelijkheid zal verhogen. Idem bij Marghem en De Backer, die het belang van bijvoorbeeld wind- en golfslagenergie benadrukte. “De Noordzee kan echt een motor zijn voor onze Belgische welvaart en ook blijven bijdragen aan de klimaatdoelstellingen en de economische ontwikkeling van ons land”, zei de staatssecretaris.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier