Nieuwpoortse visveiling kent slecht jaar

Redactie KW

2014 zal in Nieuwpoort herinnerd worden als een niet zo denderend jaar voor de stedelijke vismijn. De cijfers van zowel de omzet als de aanvoer zijn in vergelijking met vorig jaar gedaald.


“We kunnen er niet omheen, de cijfers tonen het aan dat 2014 niet zo’n goed jaar is geweest voor de Nieuwpoortse vismijn”, aldus schepen voor Visserij Kris Vandecasteele. “Als we de vergelijking maken met vorig jaar is er dit jaar zo’n 80 ton minder vis verhandeld. De totale omzet van de vismijn bedroeg 736.000 euro.”

Garnalen

De garnaal blijft in Nieuwpoort voor de grootste aanvoer zorgen, maar toch daalde ook de garnaalaanvoer met 18 ton. Het zag er nochtans goed uit voor de garnalenvangst en in oktober sprak men zelfs over een uitstekende vangst. Twee derde van de totale omzet komt van de verkoop van garnalen en daarmee blijft Nieuwpoort de haven bij uitstek voor de aanvoer en de verkoop van garnalen. In vergelijking met Oostende en Zeebrugge blijft Nieuwpoort uiteraard het kleine broertje met een vloot van vijf schepen en dat is volgens schepen Kris Vandecasteele te weinig. “De brand van de N95 heeft gezorgd voor een mindere aanvoer, maar dat ging het jaar niet goedmaken. We zouden het liever anders zien, maar het is nu eenmaal zo. We proberen al een tijdje om nieuwe schepen aan te trekken naar de Nieuwpoortse visveiling maar makkelijk is dat niet. Volgend jaar zetten we deze zoektocht naar nieuwe schepen verder en we hopen uiteraard op betere resultaten”, zegt Kris Vandecasteele.

(PB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier