Nieuwe Trends Gazellen komen uit Ieper, Waregem en Wielsbeke

Redactie KW

Het economisch weekblad Trends bekroonde woensdagavond weer de snelst groeiende bedrijven in West-Vlaanderen.

De nieuwe ‘Trends Gazellen’ zijn Proferro uit Ieper (grote bedrijven), Renson uit Waregem (middelgrote bedrijven) en Lavaert Transport & Logistics uit Wielsbeke (kleine bedrijven). Iluminas uit Roeselare is verkozen tot West-Vlaamse starter van het jaar.

“Ook onze grotere bedrijven raken langzamerhand uit de crisis”

Trends stelt jaarlijks op basis van de absolute en procentuele groei in omzet, personeel en cash flow een economische hitlijst van bedrijven op. Hans Maertens, directeur-generaal van Voka West-Vlaanderen, trekt lessen uit de Trends Gazellen : “Wat opvalt is dat de snelle groeiers goed verankerd zijn in West-Vlaanderen, met Belgisch en geen buitenlands kapitaal. De opmars van de voedingssector en de machinebouw is typisch voor West-Vlaanderen. Wat mij vooral verheugt, is dat de 200 snelle West-Vlaamse groeibedrijven 26.000 mensen tewerkstellen. Dat betekent dat ook onze grotere bedrijven langzamerhand uit de crisis aan het raken zijn. Dat is hoopgevend.”

De laureaten

In de categorie grote bedrijven gaat Proferro uit Ieper dit jaar met de hoogste eer aan de haal. Proferro is een dochteronderneming van de internationaal opererende Picanol Group en heeft meer dan 75 jaar ervaring in co-engineering, gieten, bewerken, monteren en testen van mechanische componenten. Proferro telt 545 medewerkers.

Bij de middelgrote bedrijven werd Renson Sunprotection-Screens uit Waregem benoemd tot ambassadeur. Dat is een business unit van het vierdegeneratie bedrijf Renson. Het gamma bestaat uit ventilatiesystemen, muur- en raamroosters, lamellenwandsystemen, aluminium en doekzonwering en terrasoverkappingen. Het doel van Renson is altijd een gezonde en energiezuinige werk- en leefomgeving te creëren, onder meer door een intelligente combinatie van ventilatie en zonwering.

Bij de kleine bedrijven spant Lavaert Transport & logistics uit Wielsbeke de kroon. Het bedrijfje heette tot voor kort Mien-Trans. Naast transport zet het ook steeds meer in op logistiek. Om een toegevoegde waarde te leveren en klanten aan zich te binden, zet het in op extra diensten : de opslag van houtafval, voorraadbeheer, het herpakken van ladingen.

Het Roeselaarse iluminas tenslotte, is starter van het jaar geworden. Iluminas ontwerpt, produceert en verdeelt energie-efficiënte verlichting. Et richt zich op drie segmenten : magnetische inductie als bron voor de industrie, ledverlichting voor kantoren van winkels, maar ook op intelligente straatverlichting op zonne-energie. Binnenkort wellicht ook in Cambodja en Dubai.

(SVK)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier